MAANVILJELY: Ohra kasvaa rehuksi Pu­hok­sen ran­nal­la – Eero Hyt­ti­nen ei oman viljan rieskaa ei ole pais­ta­nut: Viljely on työ­läs­tä, mutta lop­pu­tu­los pie­nen­tää re­hu­las­kua

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Edus­kun­nas­ta: Luonto hou­kut­te­lee poh­joi­seen

-
Kuva: Janne Körkkö
Eduskunnasta

Juhannus on valtaosalle suomalaisista juhla, jota halutaan viettää luonnon keskellä tai ainakin jollain tapaa yhteydessä luontoon. Juhannussauna ja -koivut, vihdat ja vastat, kasvit ja kukat, tai vaikkapa uiminen järvessä tai joessa kuuluvat monen juhannukseen. Ehkä sinäkin vietit juhannuksen mökillä tai jossain luonnon keskellä.

Suomalaiset ovat luontoihmisiä tai niin ainakin kahdeksan kymmenestä suomalaisesta mieltää olevansa. Niin kertoo Ylen Taloustutkimuksella teettämä tutkimus vuodelta 2019 eli jo ennen koronapandemiaa. Luontoihminen viihtyy luonnossa sekä pitää luontoa ja luontoarvoja tärkeinä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hänen työnsä kumpuaisi luonnosta tai harrastukset suuntautuisivat toistuvasti luontoon. Koetko sinä itsesi luontoihmiseksi?

Perheellemme juhannusperinteenä on olla Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan rajalla, Kihniöllä, appivanhempien mökillä pienen järven rannalla. Perhepiiriä kokoontuu yhteen ja  juhannuspäivän vahvuus oli parikymmentä juhannuksen viettäjää ikähaarukan ollessa kahdesta vuodesta 73 vuoteen. Juhannukseen kuuluu sauna, uiminen, onkiminen, soutelu ja mölkyn peluu, jotka kaikki ovat omalla tavallaan luonnosta nauttimista.

Myös luontomatkailu on nousussa niin kansainvälisesti kuin kotimaassa. Pandemialla on toki osa syynsä, mutta luontokohteet kiinnostivat jo ennen koronaa. Suomessa luontoa voi kokea melkein missä vain. Puhtaat ja kirkkaat vedet, kansallispuistot ja tunturit, joista saamme nauttia erityisesti täällä pohjoisessa ovat matkailun helmiä. Luontomme tarjoaa patikkaretken lomassa muurinpohjaletut nuotion räiskeessä tai melontaretken jälkeen rantasaunan löylyt ja pulahtamisen puhtaaseen järveen.

Korona-aika osa on tehnyt työtä enenevissä määrin myös muualta kuin toimistorakennuksista. Etätyötä on tehty niin mökiltä kuin vaikka omien vanhempien luota. Tämä on osa tulevaisuuden työelämän monipaikkaisuutta, on kyse sit-ten tieto- tai kausityöstä. Osa ihmisistä valitsee toisin ja muuttaa jopa kauemmas työpaikoista. Erityisesti monet lapsiperheet arvostavat viihtyisää, turvallista elinympäristöä ja lähiluontoa sekä hyviä harrastusmahdollisuuksia luonnossa. Nämä ovat pohjoisen alueille vahva ja erityinen veto- ja pitovoimatekijä.

Monella meistä nämä ovat liiankin itsestäänselviä asioita. Pohjoisessa on valtavasti voimaa. Me voimme hyödyntää pohjoisen puhdasta ja erityistä luontoa sekä ympäristöä vetovoimatekijänä. Arvostetaan monipuolista ja erityislaatuista ympäristöämme ja sitä, miten se voi olla merkittävä tekijä niin turistien kuin myös vapaa-ajan asujien sekä yritysten ja osaajien houkuttelemiseksi pohjoiseen.

Eduskunta siirtyy kesävapaille heinäkuun alussa. Elokuussa kokoontuu puoluejohdot ja eduskuntaryhmät sekä osa valiokuntaryhmistä kesäkokouksiin. Helpottuneen koronatilanteen ja lieventyneiden rajoitusten vuoksi nekin voivat vuoden tauon jälkeen olla ympäri Suomen eikä vain Helsingissä. Toivottavasti moni pääsee nauttimaan pohjoisen luonnosta. Syyskuun alussa palaamme normaaliin lainsäädäntötyöhön eduskuntatalolle toivottavasti luontokokemuksista voimaantuneina.

”Etätyötä on tehty niin mökiltä kuin vaikka omien vanhempien luota. Tämä on osa tulevaisuuden työelämän monipaikkaisuutta.”