KEHITYSVAMMAISTEN ASUNTOLAHANKE: Katso videot: Pu­das­jär­vel­lä osoi­tet­tiin mieltä ke­hi­tys­vam­mais­ten asu­mis­olo­jen puo­les­ta – "Ke­hi­tys­vam­mai­sen voitava asua siellä, missä muutkin ih­mi­set"

Ensilumi: Lumi saattoi tulla jo jää­däk­seen, arvioi me­teo­ro­lo­gi Oskari Rockas Il­ma­tie­teen lai­tok­sel­ta

Mainos: Tutustu Ii­jo­ki­seu­dun si­säl­töön tar­jous­hin­taan, lehti + digi 3 kk 24,90 €! Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ar­kis­ton aarteet ja ky­sy­mys­merk­ki – Olen sukuni vii­mei­nen viik­se­tön norppa, joka pyytää kou­kuil­la kalaa

Mauno Ruokangas ja iskukoukulla pyydystetty hauki. Kuva on otettu talvella 2017.
Mauno Ruokangas ja iskukoukulla pyydystetty hauki. Kuva on otettu talvella 2017.
Kuva: Toivo Kiminki

Arkiston aarteet -juttu Iijokiseudussa 14.4. osti muistoja pintaan. Vielä on kourallinen koukkupyytäjiä elossa, nuoria tulokkaita ei järvillä näy. Pilkkiminen toki kiinnostaa kaikenikäisiä.

2010-luvulla Iijokiseutu järjesti haukikilpailuja monena vuotena kevättalvella. Oli kaksi palkintoa aina jaossa, suurimman hauen saanut voitti 70 euroa ja kaikkien osallistujien kesken arvottiin sadan euron ostokortti. Minua arpaonni potkaisi yhden kerran, sain satasen.

Olen sukuni viimeinen viiksetön norppa, joka pyytää koukuilla kalaa. On otettu monia kalakuvia, joissa on suuria haukia. Puoliso on myös ikuistanut noita vonkaleita. Monta on yli metrinmittaista tarttunut pyydyksiin, kaksi lapioluokan kalaa on noussut jäälle elämäni aikana.

Tänä talvena iso hauki kiersi koukut, tuli niitä sopivia ruokakaloja, kasoa ei tehnyt. Kalastus on yksi parhaita harrastuksia, siellä huolet unohtuu ja paineet tasaantuu.

Mauno Ruokangas