Kyläneuvosto: Pu­das­jär­ven ky­lä­neu­vos­ton kuu­lu­mis­kier­rok­ses­ta ei mei­nan­nut tulla loppua – täl­lai­nen tun­nel­ma kylillä on kesän jälkeen

Mainos: Syksyn supertarjouksena Iijokiseutu Digi + Lehti 6 kk vain 49 €, tilaa tästä!

Yli puolet lu­pa­hir­vis­tä saatu kaa­det­tua – saa­lis­ta ta­sai­ses­ti eri puo­lil­la pitäjää

Sarakylän metsästysseuran lupahirvet alkavat olla vähissä. Jahtiporukan mukaan hirvikanta alueella on vankka.
Sarakylän metsästysseuran lupahirvet alkavat olla vähissä. Jahtiporukan mukaan hirvikanta alueella on vankka.
Kuva: Toivo Kiminki

Viikonvaihteen jälkeen tehty katsaus hirvitilanteeseen Pudasjärven riistanhoitoyhdistyksen alueella näyttää kaatoprosentiksi noin 60.

Toiminnanohjaaja Vesa Teivaanmäki tosin muistuttaa, että kaikki seurueet eivät välttämättä ole kaatojaan ajan tasalla pitäneet.

Pudasjärvelle myönnetyistä 441 luvasta on käytetty 261. Pakastimiin, käristyksiin ja savustettavaksi on päätynyt 187 aikuisen ja 148 vasan lihat. Myönnetty lupamäärä on 302 aikuista ja 278 vasaa.

Viime vuoden vastaavat kaatoluvut olivat tähän aikaan 149 aikuista ja 126 vasaa. Teivaanmäki tulkitsee lukujen, joita tehdyt havainnot tukevat, osoittavan kymmenellä prosentilla lisätyn lupamäärän olleen oikeaan osunut toimenpide.

Pudasjärvelle myönnetyistä 441 luvasta on käytetty 261.

Hän ennakoi ensi jahtikaudeksi olevan hyvät mahdollisuudet vielä kaatomäärää lisätä, kanta vaikuttaisi sen kestävän. Hirviä vaikuttaa havaintojen mukaan olevan joltisenkin tasaisesti eri puolilla pitäjää.

Muutamat seurueet ovat jo saaneet urakkansa täyteen.

Teivaanmäki kiittelee metsästäjien moraalia uudessa tilanteessa. Nythän on ilman jälkiseuraamuksia mahdollista ampua myös hirvilehmä, jota vasa seuraa. Muutama sellainen tapaus on sattunut, ja jahtiryhmät ovat pitäneet huolen siitä, että myös vasa on saatu kaadettua.

Ensimmäistä syksyä hirvimailla käytössä oleva Oma riista -sovellus näyttää toiminnanohjaajan näkökulmasta otetun Pudasjärvellä hyvin käyttöön.

Sovelluksessa kaatotiedot ja hirvihavainnot tallennetaan vaikka jo maastossa älypuhelimella sähköiseen muotoon.