Virantäyttö: Pu­das­jär­ven hal­lin­to­joh­ta­jan valinta etenee – kau­pun­gin­hal­li­tus esittää virkaan Henri Pätsiä

Kunniamerkit: Ta­sa­val­lan pre­si­den­til­tä kun­nia­mer­kit kah­dek­sal­le pu­das­jär­ve­läi­sel­le ja vii­del­le tai­val­kos­ke­lai­sel­le it­se­näi­syys­päi­vä­nä

Mainos: Iijokiseudun joulutarjous: Iijokiseutu Digi + Lehti 3 kk vain 29 euroa, tilaa tästä!

Yle: Thaimaa vaatii sel­vi­tys­tä ko­ro­na­tar­tun­to­jen le­viä­mi­ses­tä mar­jan­poi­mi­joi­den kes­kuu­des­sa – suur­lä­he­tys­tö toivoo työ­suh­tei­ta ta­sa­ver­tai­sek­si suo­ma­lais­ten lakien mu­kai­ses­ti

Thaimaa vaatii Suomen viranomaisilta selvitystä koronatartuntojen leviämisestä thaimaalaisten marjanpoimijoiden keskuudessa, uutisoi Yle. Tähän mennessä koronatartuntoja on todettu jo yli 200 poimijalla Kainuussa, Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Ylen haastattelema Thaimaan Suomen suurlähettiläs Chavanart Thangsumphant vetoaa marjanpoimintayritysten kirjallisesti tekemään sitoutumiseen poimijoiden terveyden suojelemiseksi korona-aikana. Ehdot velvoittavat marjayrityksiä muun muassa poimijoiden kohtelusta, terveysvakuutuksesta, majoituksesta, hyvityksistä karanteeniajalle sekä korvauksesta kuolemantapauksessa.

– Odotamme nyt viranomaisten selvitystä siitä, ovatko yritykset täysin ja asianmukaisesti noudattaneet ehtoja vai eivät, Thangsumphant sanoo.

Ylen mukaan poimijan menehtyessä koronaan Suomessa, marjayrityksen on maksettava tämän omaisille 25 500 euroa.

Thaimaan suurlähetystön toiveena on, että marjayritysten ja poimijoiden suhde tunnistettaisiin jatkossa työsuhteeksi Suomen lakien mukaisesti, jotta poimijoilla olisi suomalaisien työntekijöiden kanssa reilut ja tasavertaiset oikeudet.

Lapin aluehallintovirasto on Ylen mukaan aikeissa selvittää marjanpoimijoiden turvallisuuteen liittyviä vastuita. Aluehallintovirastossa uskottiin, että Lapin sairaanhoitopiiri ja marjayritykset ovat yhdessä suunnitelleet, miten marjanpoimijoiden kanssa toimitaan, kun he saapuvat maahan.

THL:n johtavan asiantuntijan Jari Jalavan mukaan terveysviranomaiset eivät pysty puuttumaan siihen, millaisiin olosuhteisiin Suomeen tuodaan työntekijöitä. Jalava korostaa, että sääntelyyn tarvitaan lainsäädäntöä.

– Se on tässä ehkä pettänyt, että nämä ihmiset joutuvat asumaan semmoisissa olosuhteissa, jossa tartunnat leviävät erittäin hyvin, Jalava kommentoi.