Lomautukset: Opet­ta­jien lo­mau­tuk­set siir­ty­ne­vät syksyyn – OAJ:n valitus hal­lin­to-oi­keu­den kä­sit­te­lys­sä

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Yk­si­näi­syys kalvaa useita, lap­sil­la hätä van­hem­pien hu­ma­las­ta ja rii­te­lys­tä – Joulu ei ole kai­kil­le ilon ja riemun juhla, vaan päin­vas­toin

Useat järjestöt tarjoavat tukea raskaaseen aikaan tänäkin jouluna.

Joulunpyhät eivät ole kaikille rauhallista ja iloista aikaa. Alkoholin aiheuttamat ongelmat kärjistyvät ja yksinäisillä raskaat tunteet voivat korostua. Kaikista haavoittuvimmassa asemassa ovat lapset.

Hätäkeskuslaitokselta muistutetaan, että hätänumeroon soitetaan vai hätätapauksissa. Sen sijaan erilaiset auttavat linjat tarjoavat keskusteluapua vaikeisiin tilanteisiin.

Vaikeimmissa oloissa elävien lasten hätä korostuu jouluna. Lapsi saattaa joutua soittamaan hätäkeskukseen, jos vanhemmat juovat liikaa. Kuvituskuva.
Vaikeimmissa oloissa elävien lasten hätä korostuu jouluna. Lapsi saattaa joutua soittamaan hätäkeskukseen, jos vanhemmat juovat liikaa. Kuvituskuva.
Kuva: Susanna Eksymä

Hätäkeskuspäivystäjä Marika Sahlberg kertoo Hätäkeskuslaitoksen tiedotteessa, että liiallinen alkoholinkäyttö, yksinäisyys, ahdistus, mielenterveysongelmat ja stressi varjostavat monissa kodeissa pyhien viettoa.

Alkoholin käyttö saa aikaan väkivaltaa, riitelyä ja myrkytyksiä.

– Erityisen koskettavia ovat perheväkivaltatilanteet, joissa lapsiperheen joulun vietto kärjistyy poliisin väliintuloa vaativaksi. Joskus lapsi soittaa vaikkapa omasta huoneestaan apua, kun vanhemmat tappelevat.

– Silloin yleensä pyrin pitämään hätälinjan auki, rauhoittelen lasta ja odotetaan yhdessä avun saapumista.

Järjestöt auttavat tarvitsevaa

Kiireetöntä avuntarvetta varten eri järjestöt tarjoavat keskusteluapua. Sahlberg kehottaa lataamaan 112-sovelluksen jo ennen joulua, sillä sinne on listattu erilaisten auttavien linjojen, kuten Kriisipuhelimen, Nollalinjan, Lasten ja nuorten puhelimen sekä Päivystysavun yhteystiedot. Sovelluksesta löytyy myös muun muassa tieto lähimmän sydäniskurin sijainnista sekä tienkäyttäjän palveluita.

Yksinäisyys koskettaa monia aikuisia ja joulun aikaan tunne voi korostua muiden kokoontuessa iloitsemaan perheen kesken. Hätäkeskuspäivystäjän työssä tämä näkyy.

– Suomessa on paljon ihmisiä, joilla ei ole ollenkaan läheisverkostoa. Muistetaan kaikki pitää huolta läheisistämme. On hyvä soittaa vaikkapa kauempana asuvalle sukulaiselle ja kysyä kuulumisia.

Pelastakaa Lasten auttava chat auki aattona

Lapsille joulu voi riemun sijaan olla ahdistavaa ja yksinäistä aikaa, jolloin tarve turvallisen aikuisen läsnäololle korostuu.

Alkoholiongelmien lisäksi perheitä voi kuormittaa yleisesti vaikea maailmantilanne. Hintojen nousun vuoksi stressi voi olla korkealla ja menoista on tingittävä.

Sota, ilmastonmuutos, korona ja arkiset paineet ovat näkyneet Pelastakaa Lapset ry:n nettinuorisotalo Netarissa kuluneen vuoden aikana. Itsetuhoisuus, yleinen paha olo, kouluhuolet, uupumus ja yksinäisyys ovat kasvaneet viime vuodesta.

Vaikeimmassa asemassa olevien nuoren ongelmat korostuvat, kun koulut, harrastukset ja nuorisotalot ovat kiinni.

-
Kuva: Vesa Joensuu

Pelastakaa Lapset ry järjestää tänä vuonna 20:tta kertaa JouluMantelin, jossa nuori voi chattailla anonyymisti muiden nuorten ja luotettavien aikuisten kanssa. Aikuiset ovat Pelastakaa Lasten työntekijöitä ja koulutettuja vapaaehtoisia.

JouluManteli on jouluaattona avoinna klo 20–23. Sen löytää useilta nuorille suunnatuilta verkkoalustoilta, kuten Momiosta, Twitchistä ja Minecraftista. Lisäksi kahdenvälisen chatin ja ryhmächatin löytää osoitteesta www.joulumanteli.fi.

Myös vaaratilanteita sattuu – vahdi kinkkua ja kynttilöitä!

Myös vaaratilanteet ja onnettomuudet voivat pilata joulun. Hätäkeskus ohjeistaa kiinnittämään erityistä huomiota turvallisuuteen, esimerkiksi kinkun paistoa tulee seurata tarkasti.

Kynttilöitä ei saa jättää palamaan ilman valvontaa. Myös ulkotulien kanssa pitää noudattaa erityistä varovaisuutta ja niiden sijainnin tulee olla tasainen ja turvallinen. Saunan lämmittäminen on myös riskitilanne, joten se tulee tehdä huolellisesti ja selvin päin.

Alkoholia kannattaa muutenkin nauttia kohtuudella, eikä käyttää sitä stressin lievitykseen. 112-sovellus on hyvä ladata puhelimeen sen monien ominaisuuksien vuoksi.

Hätänumeroon tulee soittaa silloin, kun paikalle tarvitaan kiireellistä viranomaisapua eli poliisin, pelastuslaitoksen tai sosiaali- ja terveystoimen yksiköitä.

– Henkeen ja terveyteen liittyvät hätätilanteet tunnistetaan hyvin, mutta esimerkiksi sosiaalitoimen alaan kuuluvissa viranomaistehtävissä, kuten kiireellisissä lastensuojeluasioissa, voidaan helposti jättää soittamatta hätänumeroon, Sahlberg toteaa.

Perhekodissa vietetty joulu on monelle sijaishuoltoyksikköön sijoitetulle lapselle ensimmäinen kokemus joulusta, johon ei kuulu alkoholi. – Kuva ja kuvateksti Ojantakasen perhekodista Siikalatvalta vuonna 2020.
Perhekodissa vietetty joulu on monelle sijaishuoltoyksikköön sijoitetulle lapselle ensimmäinen kokemus joulusta, johon ei kuulu alkoholi. – Kuva ja kuvateksti Ojantakasen perhekodista Siikalatvalta vuonna 2020.
Kuva: Petri Valoaho