Vii­kon­lop­pu­na maan poh­jois­osis­sa saattaa py­ryt­tää run­saas­ti lunta – Foreca: "G­rön­lan­nin lu­mi­tyk­ki" voi tuoda Koil­lis­maal­le jopa puolen metrin ki­nok­set

-
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Pohjois-Suomessa voi viikonloppuna tulla runsaasti lunta, kertoo Foreca. Forecan tiistaina julkaistussa blogissa kerrotaan, että lunta voi pyryttää viikonloppuna maan pohjoisosissa useiden päivien ajan.

Lunta on tulossa ennusteen mukaan rutkasti eritoten Lappiin, Pohjois-Pohjanmaalle ja Koillismaalle. Lumisateet voivat jatkua useiden vuorokausien ajan, jolloin lumikertymät kasvavat suuriksi. Forecan mukaan tämän hetkisen ennusteen mukaan myös tuuli- ja tykkylumivahingot näyttävät väistämättömiltä.

– Grönlannin lumitykki ampuu Suomea kohden melkoisen paketin. Eurooppalainen säämalli kasvattaa Koillismaan lumikertymän seuraavan 10 vuorokauden kuluessa jopa puoleen metriin, blogissa kirjoitetaan.

Ensimmäiset lumisateet voivat alkaa pohjoisessa Lapissa jo perjantaina, mutta varsinainen lumipyryalue on tulossa lauantaina.

Äkillisen sään viilenemisen ja viikonlopun äkkitalven taustalla on Grönlannin itärannikon edustalla perjantaina syntymässä oleva matalapaine, joka voimistuu kylmän ilmamassan ja lämpimän meriveden yhteisvaikutuksesta. Forecan mukaan tämä johtaa siihen, että sakeita lumisateita liikkuu Jäämerellä kohti Fennoskandian pohjoisosaa.

Forecan mukaan osassa maata terminen syksy on pian vaihtumassa jo termiseksi talveksi. Terminen talvi on tulossa ainakin Pohjois-Lappiin tämän hetkisen ennusteen pohjalta.

Lumisateiden lisäksi myös sää kylmenee koko maassa. Yöpakkasia voi olla maan etelä- ja keskiosaa myöten torstain vastaisena yönä.