Lukijalta
Mielipide

Vieraslaji korona – vastuu on aina itsellä

Vieraslaji korona on tullut jäädäkseen. Lajin poiskitkemiseen tarvitaan sinua ja minua!

Olisi meidän kaikkien syytä panostaa sen torjumiseen tosi aktiivisesti, kuten lupiinien torjumiseen ja kitkemiseen.

Taas on korona lähtenyt leviämään ja sen leviämisen on aiheuttanut vain me ihmiset. Vaikka epidemia olisi lievänä, muistettaisiin edelleen ne turvavälit ja hygienia. Muistuttaisimme myös asiasta ikäihmisiä.

Tuntui todella pahalta ja jopa pelottavalta, kun eräässä paikassa Kainuussa pölähti iäkäs retkiporukka syömään. Ryhmä oli tiiviinä ryppäänä ja turvavälit oli täysin unohtuneet, käsienpesusta saati käsidesin käytöstä puhumattakaan. Seisovasta pöydästä ryhmäryppäänä lapettiin ruokia lautasille.

Missä oli ryhmänjohtaja? Missä oli retkenjärjestäjät? Missä oli tilausruuan vastaanottovirkailija? Kenen vastuulla ryhmä oli?

Vastuu on aina itsellä! Emme voi vaatia ja odottaa, että ”kyllä joku huomauttaa, jos huomaa, etten perusta hieroa käsidesiä kämmeniin tai pestä käsiä”.

Täytyyhän meidän jaksaa omasta terveydestä pitää huoli! Jos ei jaksa, silloin on hyvä pysyä kotona!

Kauppojen kassoillakin jonoissa turvavälit ovat kadonneet. Vaikkei ole vielä suositusta siihen, että vältettäisiin ihmispaljouksia sisätiloissa, sen suosituksen uhka on jo ovella, kutsumattomana vieraana kolokuttelemassa.

Panostetaan itse omaan terveyteen ja otetaan tarkat ohjeistukset omantunnon asiaksi, vain siten saamme vähemmäksi vieraslaji koronaa! Taskuun mahtuu jokaisella pikkuinen käsidesipullo ihan tosta noin vaan varalta. Ja oisko kasvomaskiakaan inhu kantaa mukana? Jos sinulla ei ole maskia, jonkinmoisen suojan antaa myös tuubihuivi, kun sen vetää kaulalta nenälle. Maskejahan saa jokainen vähävarainen omasta kunnasta sosiaalitoimistosta.

Huomioidaan itsemme, huomioidaan ja kunnioitetaan toisiamme, turvavälein!

Kaisu Heikkinen