Joko luit: Kon­tio­tuo­te pal­kit­tiin vuoden yri­tyk­se­nä Poh­jois-Poh­jan­maal­la – Pu­das­jär­ven suurin työn­tan­ta­ja on jou­tu­nut lo­maut­ta­maan väkeä ra­ken­nus­alan ah­din­goss­sa

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Var­sin­kin Poh­jois-Suo­mes­ta kai­va­taan ha­vain­to­ja pe­si­vis­tä lin­nuis­ta ja poi­ka­sis­ta

Suomen riistakeskus kannustaa kesälomalaisia havainnoimaan pesiviä lintuja ja niiden poikasia. Niistä voi ilmoittaa riistakeskukselle kätevästi Oma riista -maastosovelluksella.

Erityisesti kaivataan havaintoja taantuneiden vesilintujen pesinnöistä, esimerkiksi haapanasta.
Erityisesti kaivataan havaintoja taantuneiden vesilintujen pesinnöistä, esimerkiksi haapanasta.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Suurin tarve  lintujen pesimähavainnoista on harvaan asutuilta ja syrjäisiltä alueilta taajamien ulkopuolelta, erityisesti pohjoisesta Suomesta ja Lapista.

– Kaikkien lintulajien havainnot ovat arvokkaita, mutta erityisesti kaivataan havaintoja taantuneiden vesilintujen pesinnöistä, kuten haapana-, jouhisorsa- ja tukkasotkapoikueista, kommentoi tiedotteessa erikoissuunnittelija Matti Kervinen Suomen riistakeskuksesta.

Kartoitukseen kannattaa ilmoittaa vain varmasti tunnistamansa lajien havainnot.

Oma riista -maastosovelluksella valitaan oikea laji, sopiva havaintotyyppi eli pari-, poikue-, soidin- tai pesähavainto, lisätään yksilöiden lukumäärä ja tallennetaan havainto.

Muutoksia selvitetään lintuatlaksessa

Suomen riistakeskus kannustaa ilmoittamaan myös muiden lintulajien havainnot omien lajintunnistustaitojen mukaisesti. Tämä onnistuu kätevästi esimerkiksi Mobiilivihko-sovelluksella.

Suomen pesimälinnuston levinneisyydessä ja pesimistodennäköisyydessä tapahtuneita muutoksia selvitetään Suomen neljännessä  lintuatlaksessa. Kerätty tieto täydentää vuotuisten linnustoseurantojen tuloksia ja antaa tärkeää tietoa tutkimukselle, hallinnolle ja päättäjille.

Oma riistaan kirjatut havainnot siirretään kootusti lintuatlasaineistoon pesimäkauden jälkeen.