Va­paa­eh­toi­sia riittää pe­las­tus­toi­meen – Pu­das­jär­ven va­paa­pa­lo­kun­nan hä­ly­tys­osas­to päi­vys­tää il­tai­sin ja vii­kon­lop­puisin

Hälytysosasto lähtee Pudasjärven paloasemalta äkkiä myös vapaaehtoisten siellä päivystäessä. Hälytysosasto lähtee Pudasjärven paloasemalta äkkiä myös vapaaehtoisten siellä päivystäessä. Olli Riekki ja Lauri Kuosmanen ovat innokkaita vapaapalokuntalaisia. Harrastus josta maksetaan palkkaa, he kehuvat.
Hälytysosasto lähtee Pudasjärven paloasemalta äkkiä myös vapaaehtoisten siellä päivystäessä.
Hälytysosasto lähtee Pudasjärven paloasemalta äkkiä myös vapaaehtoisten siellä päivystäessä.
Kuva: Toivo Kiminki

Pudasjärven palokunta oli muutama vuosi sitten kovan paikan edessä. Syynä oli muutos, jossa ensihoito siirrettiin alueellisten pelastuslaitosten hoitoon. Niiden palveluksessa olevat eivät voineet jatkaa sammutusosastossa entiseen tapaan toimenpidepalkkiolla.

Silloin olisi neljän meistä pitänyt lopettaa vapaaehtoisena toimiminen, muistaa Olli Riekki, itsekin ensihoidossa töissä oleva mies. Ratkaisuksi löytyi aloittaa vapaapalokunnan hälytysosastossa, jolloin palkat hälytyksistä taas alkoivat kulkea.

Nyt VPK:n hälytysosastossa on 22 miestä ja yksi nainen. Tällä määrällä päivystys pyörii ihan hyvin, Riekki ja hänen kanssaan samassa tilanteessa ollut Lauri Kuosmanen kertovat.

Hälytysosasto vastaa palokunnan lähtövalmiudesta päivystämällä iltaisin ja viikonloppuisin. Silloin ollaan 15 minuutin lähtövalmiudessa kotona.

– Keskimäärin meiltä lähtee ensimmäinen auto paloasemalta viidessä-kymmenessä minuutissa. Tilanteeseen lähdetään hätäkeskuksen antaman tiedon pohjalta tehtävään riittävällä kalustolla.

Virka-aikana lähdöt ovat nopeita, paloaseman vakituisella henkilöstöllä kun on välitön lähtövalmius. Paloaseman henkilökunta osallistuu yöaikaan ja viikonloppuisin varallaoloon vuorollaan.

Joskus on varallaolovuorossa hälytysosaston kanssa vakinainen henkilö. Varallaolossa on vuorollaan yksikönjohtaja ja kaksi miestä.

Pudasjärven tilannetta Kuosmanen ja Riekki pitävät varsin hyvänä. Varallaolovuoro napsahtaa kohdalle yöksi tai kahdeksi viikossa. Noin joka viides viikonloppu on myös keskimäärin oltava valmiudessa.

– Varallaolo riippuu myös omista toiveista. Toiset meistä haluavat niitä useammin. Ketään ei ole tiettävästi tarvinnut päivystämään määrätä, vaikka sopimuksesta sellainenkin pykälä löytyy.

Vpk-laisen velvollisuuksiin kuuluu myös osallistua harjoituksiin. Niitä pidetään kesäkuukausia lukuun ottamatta kerran viikossa. Kovin paljoa en niistä voi laistaa mieli pysyä hälytysosaston vahvuudessa, Riekki tietää.

Omaakin aktiivisuutta tarvitaan. Tehtävät vaativat hyvää fyysistä kuntoa, mutta mikään supermies ei tarvitse olla, Kuosmanen vakuuttaa. Sitä kuntoa myös testataan. Savusukellus varsinkin vaatii hyvää kuntoa, varustus painaa parisenkymmentä kiloa, ja siksi lihaskunto- ja toimintakykytesti tehdään vuosittain.

Hälytysosaston väen ikä vaihtelee 18 ja 55 vuoden välillä. Kun tehtäviä on monentasoisia, kaikille löytyy niissä omansa.

– Onhan tämä mukava ja antoisa harrastus, josta saa palkkaakin. Sen suuruutta tosin ei voi ennakoida, hälytykset kun tulevat yllättäen.

Kuosmanen ja Riekki lisäävät harrastuksen hyviin puoliin niin vapaaehtoisten kuin paloaseman vakituisen väen kesken vallitsevan hyvän porukkahengen.

– Todella hyvältä sekin tuntuu, kun voi auttaa ihmisiä, vaikkapa vain sen puuhun kiivenneen kissan hakemalla.

Myös vs.asemamestari Keijo Kerälä kiittelee paloaseman hyvää ilmapiiriä. Kavereita ollaan niin asemalla kuin vapaalla ollessa. Tosi tärkeää työtä vapaaehtoiset tekevät, eivät hommat ilman heitä pyörisi, hän jatkaa.

Pudasjärvellä on hälytysosastossa monipuolista ammattitaitoa. Se on hälytystehtävissä iso etu, kun löytyy ensihoitajaa, konekuskia, rekkakuskia, metsuria ja sähköasentajaa, miehet kiittelevät.

Hälytysosaston äkkilähtöihin on löytynyt mukavasti lähtijöitä myös muista kuin päivystämässä olevista. Jokainen lähtee jos vain on vapaalla ja lähettyvillä, VPK:n hallituksen puheenjohtaja Olli Riekki tietää.

Hänen, kuten muutaman muunkin ensihoidossa työskentelevän rytmiin lähdöt sopivatkin, he kun ovat neljä puolen vuorokauden jaksoa töissä ja neljä vuorokautta vapaalla. Sekä Riekki että Kuosmanen kertovat olevansa vapailla ollessaan yön tai pari hälytysosaston päivystyksessä.

Pitkäkestoisissa tehtävissä on vaihtoporukkaa löytynyt hyvin, esimerkiksi elokuisessa Perhemarketin palossa taisivat huhkimassa olla kaikki hälytysosastoon kuuluvat, miehet muistelevat.

Joskus nokinenkin savotta ei pääty asemalle paluuseen. Vaikka sammutuskalustosta huolehtiminen on pääasiassa aseman vakituisen miehistön työtä, laitetaan kaikki kuntoon myös hälytysosaston tehtävistä selvittyä, Riekki ja Kuosmanen kertovat.

Todella hyvältä sekin tuntuu, kun voi auttaa ihmisiä – vaikkapa vain sen puuhun kiivenneen kissan hakemalla.