Koulut alkaa: Pu­das­jär­vel­lä syys­lu­ku­kau­den kes­ki­viik­ko­na aloit­taa yli 900 pe­rus­as­teen op­pi­las­ta – katso kou­lu­jen op­pi­las­mää­rät

Kesäkuvakisa: Osal­lis­tu Ii­jo­ki­seu­dun ke­sä­ku­va­ki­saan ja voita hienoja pal­kin­to­ja – Katso jat­ku­vas­ti täy­den­ty­vä ku­va­gal­le­ria

Kolumni

Uusi vuosi, sama vit­saus: "Moni tuntuu tur­hau­tu­neen ja vä­sy­neen koko vi­ruk­seen, ra­joi­tuk­siin ja ta­kel­te­le­vaan matkaan kohti sitä uutta nor­maa­lia"

Pudasjärvi

Toimittajalta
-

Kun koronarajoitukset tulivat voimaan maaliskuussa 2020, ainakin itse ajattelin niiden kestävän vain jonkin aikaa. Toki jotkut ennustivat, että rajoituselämään kannattaa tottua. Se tuntui absurdilta, vaikka tiedossa oli, ettei koronan sukulainen kausi-influenssakaan koskaan oikeastaan poistu, muuttaa vain muotoaan.

Ja täällä sitä ollaan. Melkein kaksi vuotta myöhemmin tartuntaluvut ovat ennätyskorkealla, sairaanhoito on äärirajoillaan ja väkijoukkotapahtumat ovat kiinni. Matkan varrella tähän on tottunut pikku hiljaa.

Virus on nyt hieman aiempaa lievempi omikron, mutta toisaalta ärhäkämpi leviäminen syö tämän edun väestötasolla ja varmistaa, ettei viruksen voi antaa levitä vapaasti väestössä.

Moni tuntuu turhautuneen ja väsyneen koko virukseen, rajoituksiin ja takeltelevaan matkaan kohti sitä uutta normaalia. Viranomaispäätösten viipyileminen, tiedotuksen sekavuus, punaisen langan puute ja huono lakivalmistelu lisäävät turhautumista.

Ongelmat voi ymmärtää, sillä tilanne on uusi.

Toisaalta, globaalin poikkeustilanteen aikana oman mukavuudenhalun pitää olla toissijaista.

Virusta ei kiinnosta, oletko jo väsynyt rajoituksiin tai mitä ajattelet lääkefirmojen liiketoimintamallista. Se elää vain lisääntyäkseen, ja nauttii kaikesta virallista tietoa vastaan kapinonnista. Kärsijöinä rikkuritoiminnasta ovat kaikki suomalaiset ja koko kansantalous.

Vain yhteisöllisyyden kautta vitsaus voidaan voittaa: ne rokotteet otetaan, rajoituksia noudatetaan eikä väärää tietoa levitetä. Paras tapa kapinoida esimerkiksi ravintolarajoituksia vastaan on noudattaa kaikkia ohjeita tunnollisesti, jolloin rajoituksista päästään eroon.

Muuten tämä vitsaus ei lopu koskaan, ei silloinkaan kun tulee uusi, perusterveelle turvallinen variaatio.