Tulijan ys­tä­vä­nä ja tukena -kou­lu­tus pe­rut­tiin

Arkistokuva. Kuvaaja: Jussi Vierimaa.
Arkistokuva. Kuvaaja: Jussi Vierimaa.
Kuva: Jussi Vierimaa

Pudasjärvellä piti järjestää Tulijan ystävänä ja tukena -koulutus tukiperhe ja -henkilötoiminnasta kiinnostuneille kuntalaisille. Tavoitteena oli kouluttaa paikallisia tukihenkilöitä tällä viikolla saapuneille syyrialaisille pakolaisille.

Suomen Punaisen Ristin Oulun piirin monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Marika Parkkila kertoo sähköpostitse, että kurssi jouduttiin perumaan vähäisen osallistujamäärän vuoksi.

Pudasjärven kaupungin monikulttuurisen työn koordinaattori Liisa Ronkainen tarkentaa, että kurssille ilmoittautui kolme henkilöä, kun minimimäärä kurssin järjestämiseksi olisi ollut kahdeksan osallistujaa.

Kurssin ajankohta oli suurin haaste. Ronkainen kertoo, että moni potentiaalinen osallistuja oli valinnut marjamättäät koulutukseen lähtemisen sijaan.

– Emme osanneet arvioida, kuinka tärkeää marjastus paikallisille ihmisille on, Ronkainen arvioi.

Ronkainen uskoo, että myöskään kurssin markkinointi ei saavuttanut kesäaikaan ihmisiä. Kevättalvella, maaliskuussa järjestetty samankaltainen koulutus veti kuitenkin 12 osallistujaa. Ronkainen painottaa, että vastaisuudessa kurssien ajankohtaa mietittäessä aiotaan ottaa paremmin huomioon paikalliset sesongit.

Hanskoja ei kuitenkaan aiota lyödä tiskiin, vaan uusi koulutus on tarkoitus järjestää syksyllä. Uuden kurssin tarkka ajankohta ei ole vielä selvillä.

Ronkainen kertoo, että kurssista tiedottamiseen aiotaan panostaa. Myös tällä viikolla järjestettäväksi tarkoitetulle kurssille ilmoittautuneet luvataan pitää ajan tasalla, kun uuden kurssin aikataulut varmistuvat.

– Niihin, jotka ilmoittautuivat elokuun koulutukseen, tullaan kyllä olemaan yhteydessä, Ronkainen vakuuttaa.

Tulijan ystävänä ja tukena -kurssin järjestäjänä toimii SPR:n Oulun piirin Pudasjärven osasto. Kurssin tarkoituksena on antaa osallistujille perustiedot Suomesta maahanmuuttomaana, kotoutumisesta sekä rohkeutta toimia uusissa kulttuurisissa tilanteissa. Maksuton kurssi oli tarkoitus järjestää 9.–10. elokuuta.

Pudasjärvelle saapui viime tiistaina 20 Syyrian pakolaista. Pudasjärvi on sitoutunut vastaanottamaan 20 kiintiöpakolaista joka toinen vuosi.