Mainos: Tilaa Iijokiseutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kolumni

Tu­le­vai­suus on utui­nen: "Sota on Eu­roo­pas­sa ollut läsnä lähes aina, mutta nyt Venäjän hyö­kät­tyä Uk­rai­naan entistä vaa­ral­li­sem­pa­na"

Pudasjärvi

Ensimmäistä kertaa elämässäni mietin todella mitä tästä kaikesta seuraa. 1960-luvulla syntyneenä olen saanut elää teknologisesti ja elintasoltaan nousevaa elämää. Nuoruudessani tv-kanavia oli yksi, sekin mustavalkoinen. Nyt älypuhelin tarjoaa värillistä maailmanvirtaa rajattomasti.

-
Kuva: Janne Körkkö

Olen joutunut koulussa katsomaan suomalais-neuvostoliittolaista elokuvaa ”Luottamus”. Nyt tämä luottamus on poispyyhkäisty yhdessä yössä, jos sitä todellisuudessa on koskaan ollutkaan.

Hanget olivat korkeat, pakkaset kovemmat ja aurinko paistoi kirkkaammin nuoruudessa. Sikäli totta, että uusimman ilmastopaneeli IPCC:n työryhmä toteaa päättyneen vuosikymmenen olleen ihmiskunnan historian saastuttavimman. Hanget ovat matalammat, pakkaset leudommat ja aurinkokin tuntuu olevan pilven takana.

Ilmaston lämpenemistä tuskin voidaan pysäyttää toivottuun 1,5 asteeseen, ellei kaikkialla toteuteta merkittäviä leikkauksia päästöihin vuoteen 2025 mennessä, joka on muuten vain reilun parin vuoden päästä. Leikkauksiin tähtääviä toimia on jo vesitetty, ennen kuin niitä on edes aloitettu.

Sota on Euroopassa ollut läsnä lähes aina, mutta nyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan entistä vaarallisempana.

Ikäviä viitteitä on paljon, mutta paljon on myös myönteistä. Ihmiset haluavat auttaa toisiaan ja myötäelää. Todellista tietoa on tarjolla tapahtumista. Ehkä utuisuus kuitenkin vaihtuu valoon.

Pudasjärvellä on tapahtunut monia myönteisiä asioita ja tapahtuu edelleen. Matkailu kasvattaa tuntemaan toisia kulttuureita. Yhteydet eri puolille maailmaa ovat mahdollisia ja kanssakäymisen myötä ymmärrys kasvaa.

Keskenään riiteleminen ei kannata ja kuten Tasavallan presidentti ja puolueet ilmaisivat: ”Kutsumme kaikki Suomessa asuvat ihmiset maamme turvallisuuden eteen tehtävään yhteiseen työhön mukaan. On kaikkien vastuulla välttää vihanpitoa ja vastakkainasettelua.”

Päätoimittajalta

Risto Pikkupeura

risto.pikkupeura@iijokiseutu.fi