Timo Tii­ro­lal­ta neljäs kirja – kir­joit­ta­mi­nen on te­ra­piaa ja muis­te­lu tekee hyvää ai­voil­le

Timo Tiirolan neljäs kirja on valmis, ja on esittelyssä Helsingin kirjamessuilla tällä viikolla.
Timo Tiirolan neljäs kirja on valmis, ja on esittelyssä Helsingin kirjamessuilla tällä viikolla.
Kuva: Toivo Kiminki

Eläkepäivillään kirjoittamaan äitynyt nykyään Kangasniemellä asuva, Pudasjärveltä lähtöisin oleva Timo Tiirola on saanut valmiiksi jo neljännen kirjansa.

Ensimmäinen, Sahaajakisälli, ilmestyi vuonna 2015, kaksi seuraavaa viime vuonna. Kaikissa kolmessa kirjailija on muistellut menneitä, enimmäkseen uraansa yrittäjänä niin Kontiotuotteen kuin Simojärven sukellusveneen parissa.

Tällä viikolla Helsingin kirjamessuilla julkistetussa Poika-nimisessä kirjassaan Tiirola palaa lapsuutensa ja nuoruutensa vuosiin 1950- ja 60-luvuille.

Hän kertoo elämäkertaromaaninsa kuvaavan kasvuvuosiaan Pudasjärvellä. Työnteko, lepopäivän pyhittäminen, seuroissa käynti, tiivis yhteydenpito naapureihin ja sukulaisiin kuuluivat niihin.

Myös leikki, urheilu, sukutarinat ja sotasukupolven kertomukset olivat sitä aikaa, kirjailija kertoo. Tulevan yrittäjän alkuvaiheet, rippikoulun jälkeen kiertävän myllärin roolissa, Tiirola kertoo tuovansa kirjassaan lukijoiden eteen.

Tiirola kertoi kirjoittamisen olevan itselleen terapiaa ja arveli valmistuneen kirjan vaatimien muisteluiden tekevän hyvää muistille ja aivojen toiminnalle muutenkin.

Aiemmat kirjansa hän on kirjoittanut paljolti erilaisten asiakirjojen, kalenterien ja muun muistin tukena olleen materiaalin pohjalta. Uusimman kirjansa hän naurahtaa olevan jokseenkin kokonaan tositapahtumiin perustuva, toki pienin varauksin.

Seuraavakin kirja miehen mielessä jo liikkuu.

Seuraavakin kirja miehen mielessä jo liikkuu. Se kattaisi ajan johon Poika päättyy ja josta Sahaajakisälli alkaa. Yhtä jos toista mielenkiintoista siihenkin aikaan sisältyy.

Tämänkin Tiirolan kirjan kustantaja on Books on Demand. Kirja on ilmestyttyään myytävänä niin perinteisenä kuin sähköisenä versiona.

– Tämä on kirjoittajalle vaivaton ja helppo malli saada tekstinsä julkaisukuntoon ja kansien väliin, hän kertoi.

Pelkästään tietokoneen ääressä istumista ja muistelua ei Tiirola sanonut elämänsä Kangasniemellä olevan. Tontilla on käynnissä melkein jatkuva rakentaminen, mutta ilman aikataulua tai kiirettä, hän naurahti.