Joko luit: Pu­das­jär­ven Ryh­mä­ko­ti Kort­tees­sa alkoi uusi ak­tii­vi­sem­pi arki – tältä näyttää vas­ta­val­mis­tu­nees­sa ko­dis­sa, joka on asuk­kai­den mie­les­tä unel­mien täyt­ty­mys

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

THL: Ko­ro­na­epi­de­mia on yhä sel­väs­sä las­ku­suun­nas­sa – tällä het­kel­lä ei pe­rus­tei­ta koko väestön nel­jän­sil­le ko­ro­na­ro­ko­tuk­sil­le

Miten toimii Rovaniemen kaupungintalon rokotetehdas. Korona, Koronarokote, comirnaty, rokotus, koronarokotus, covid-19.
Kuva: Jussi Leinonen

Koronaepidemia on Suomessa edelleen selvässä laskusuunnassa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL:n rekisteritietojen mukaan koronan aiheuttamat erikoissairaanhoidon, tehohoidon ja kuolemien määrät sekä koronan ilmaantuvuus ovat merkittävästi vähentyneet kaikissa ikäryhmissä maaliskuun ja huhtikuun aikana koetun huipun jälkeen. Koronatartuntojen mittaaminen ei anna tällä hetkellä luotettavaa kuvaa epidemiasta, sillä testauskäytännöt ovat muuttuneet.

THL:n mukaan rokotteiden suojateho vakavaa koronatautia vastaan on erinomainen, mutta tartuntaa vastaan ne antavat vain lyhytaikaisen ja kohtuullisen suojan. Suojateho lievää tautia vastaan on kohtalainen etenkin tällä hetkellä Suomessa yleistyvien omikronviruksen BA.4 ja BA.5 -varianttien osalta.

Suomessa päivitettiin koronarokotusstrategiaa viime viikolla. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) uuden strategian tavoitteena on vähentää vakavaa koronavirustautia, pitää yhteiskunta avoimena ja vähentää terveydenhuollon kuormitusta. Rokotettujen osuutta pyritään lisäämään koko väestössä ja eritoten niissä ryhmissä, joissa on suurin vakavan taudin riski.

THL:n mukaan Suomessa on ollut tänä vuonna moninkertaisesti pienempi riski sairastua vakavaan koronavirukseen ja menehtyä koronatartunnan jälkeen kuin aiempina pandemiavuosina.

THL:n mukaan tällä hetkellä ei ole perusteita väestön laajoille neljänsille koronarokotuksille. Neljänsiä rokoteannoksia suositellaan 80 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille. Lisäksi vakavasti immuunipuutteisille suositellaan viidettä rokotetta.

Vuodenaikaisvaihtelun odotetaan lisäävän koronatartuntoja syksyllä. Ennen epidemian kiihtymistä THL arvioi neljänsien rokotusten tarvetta. THL:n mukaan vielä ei tiedetä, onko tuolloin jo käytettävissä varianttiviruksia vastaan räätälöityjä rokotteita vai nykyisiä rokotteita.