Talvi alkoi viime sun­nun­tai­na – Pu­das­jär­ven syksy oli pitkä ja pil­vi­nen

Kauko Kuukasjärvi saattoi tänä vuonna meloskella Sarajärven aalloilla harvinaisen myöhään. Vanhoina hyvinä aikoina marraskuun puolivälissä pihatöissä lumikola tarpeen, tänä vuonna lehtiharava.
Kauko Kuukasjärvi saattoi tänä vuonna meloskella Sarajärven aalloilla harvinaisen myöhään.
Kauko Kuukasjärvi saattoi tänä vuonna meloskella Sarajärven aalloilla harvinaisen myöhään.
Kuva: Toivo Kiminki

Tämän vuoden syksy venähti harvinaisen pitkäksi. Pudasjärvellä talvi alkoi virallisesti sunnuntaina, kun vuorokauden keskilämpö laski pakkasen puolelle ilmeisen pysyvästi.

Syksy alkoi lokakuun 18. päivänä, sekin pitkän ajan keskimääräistä myöhemmin. Talven myöhästyminen samaiseen keskimäärään verrattuna oli liki kolme viikkoa.

Tällä vuosituhannella ei aiemmin ole näin myöhäistä talven tuloa koettu. Talvi 2011- 2012 alkoi 15. marraskuuta, samoin 2005 -2006. Aikaisin talvi alkoi lokakuun 10. päivä vuonna 2009.

Poikkeuksellista oli myös syksyn lämpöennätys, Pudasjärvellä se oli 14.10. mitattu + 18,2 astetta. Päättyneen syksyn kylmin hetki oli lokakuun 29. päivän aamuna, sääaseman mittari näytti - 12,9 astetta.

Lunta satoi kunnolla vain yhtenä syyspäivänä. Perjantaina 5.10. sitä tuli aamupäivän ja päivän mittaan yli 10 senttimetriä. Mutta virallisen ensilumen määritelmä ei täyttynyt, se kun todetaan aamukahdeksalta ja lauantaina lumi oli sulanut.

Suurin osa syksyn sateista tuli vetenä. Eniten sitä ropisi Pudasjärvellä lokakuun viimeisenä päivänä, 14 millimetriä.

Pitäjän pohjoisosassa sijaitsevan noin 200-hehtaarisen Sarajärven vuodesta 1983 löytyvistä jäätilastoissa tämä vuosi on toiseksi myöhäisin. Talven yli kestävä jää tuli järveen maanantaina.

Vielä myöhäisempi jäätyminen oli vuonna 2000, marraskuun 20. päivänä. Tänä syksynä ensimmäinen jää ehti vahvistua rannoilla jo miehen kantavaksi lokakuun lopussa.

Järven yli ei kuitenkaan vielä uskaltanut kävellä, kertoi Kauko Kuukasjärvi. Hän saattoi pukata veneen kotipaikkansa Mainion rannasta vielä marraskuussa, kun järvi suli kokonaan.