SYÖTE: Sir David At­ten­bo­rough kuvasi Pu­das­jär­vel­lä sar­jaan­sa – BBC:n sar­jas­sa ollaan ainakin Syöt­teel­lä ja Kuu­sa­mon Kun­ti­vaa­ras­sa: "Ei täl­lai­sen nä­ky­vyy­den os­ta­mi­seen rahat riitä"

URHEILU: Ku­ren­poi­kien edus­tus­jouk­kueel­le jälleen hieno voitto Miesten Fut­sal-Kak­ko­ses­sa

Syöt­teen luo­mu­me­teo­ro­lo­gi näkee ukkosen merkit re­von­tu­lis­ta – täl­lai­nen on Niilo Sa­ra­jär­ven sää­en­nus­tus ensi kesälle

Lopputalven lumisateet vähän yllättivät Syötekylän luomumeteorologin, mutta muuten ennuste meni kohdilleen.
Lopputalven lumisateet vähän yllättivät Syötekylän luomumeteorologin, mutta muuten ennuste meni kohdilleen.
Kuva: Toivo Kiminki

Syötekyläläinen Niilo Sarajärvi koki maaliskuussa ilmiön, jota ei ollut uskoa. Ukkonen jyrisi, salamoi ja rakeita tuli taivaan täydeltä sunnuntaina, maaliskuun 26. päivänä.

Oitis miehen mieleen palasivat isänsä, joka oli tarkka luonnon merkkien seuraaja, sanonta. Kun ukkostaa hankeen, on tulossa pitkä kevät ja vesistöjen sulaminen menee myöhäiseksi.

– Paikkansa pitää, Syötekylän vaaroissa on vielä toistametriset kinokset, pälviä ei ole yhtään. Lunta on niin paljon, että mahtaa siellä Iijokivarressa tulva nousta, kunhan tästä toukokuulle päästään.

Toukokuussa luomumeteorologi näkee lämpimän ja sievän sään merkit. Kehnompaa se taas tietää kesäksi. Vanhan sanan mukaan jäihin paistaminen on huonon kesän enne.

Sellaiset Sarajärvi näkee kesäkuulle ja vielä heinäkuun alkuunkin. Lämmintä pyrkii tulemaan, mutta ei pääse kuin päivän-parin ajaksi. Sateet ovat silloin, kuten myöhemminkin kesällä, kuuroluonteisia, eivät pitkiä matalapaineiden tuomia.

Ukkosia on pitkin kesää. Niiden enteet mies näki talvella revontulista. Silloin pitää tutkia myös tulevan kesän hallat. Ne jäävät lumenpalot tarkkaan silmäilleen Sarajärven mukaan vähiin ainakin Syötekylän korkeuksilla.

– Lumen palo ei asettunut paikoilleen vaan ajelehti, siitä sen tietää.

Heinäkuun puolenvälin tienoista sää lämpenee sitten kunnolla ja lämpimät, satunnaisten sadekuurojen ja ukkosten piristämät kesäsäät jatkuvat sitten syyskuun loppupuolelle asti.

Talven ennusteen Niilo Sarajärvi antoi Iijokiseudulle lokakuun loppupuolella. Kun sitä nyt katselee, täytyy myöntää miehen merkkinsä kohdilleen tulkinneen.

Pakkasjaksothan jäivät lyhyiksi. Kovia tuiskuja ei ollut ennen huhtikuuta. Pitkin talvea oli hyvin lauhoja jaksoja, lumi tiivistyi hyväksi hiihdellä.

Myös kehnon tykkytalven Sarajärvi osasi ennustaa ennen ensimmäisiä lumisateita.

Hieman pieleen meni vain lumimäärän ennustaminen. Syötekylän lumikerros kohosi korkeimmilleen vasta lopputalvesta, kun vielä huhtikuussa satoi rankasti lunta.

Kun ukkostaa hankeen, on tulossa pitkä kevät.