Joko luit: Kon­tio­tuo­te pal­kit­tiin vuoden yri­tyk­se­nä Poh­jois-Poh­jan­maal­la – Pu­das­jär­ven suurin työn­tan­ta­ja on jou­tu­nut lo­maut­ta­maan väkeä ra­ken­nus­alan ah­din­goss­sa

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Sukat on kudottu kii­tol­li­si­na – par­haim­mil­laan ve­te­raa­ni­suk­kia val­mis­tui Pu­das­jär­vel­lä 40 paria vii­kos­sa

Veteraanisukat lämmittävät jalkoja ja mieltä.
Veteraanisukat lämmittävät jalkoja ja mieltä.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Kesällä alkaneeseen hyväntekeväisyystempaukseen saatiin paikallisesti joulun jälkeen lisää veteraanisukkien kutojia, kun myös 4H ja Nuttupiiri lähtivät mukaan kampanjaan.

Parhaimmillaan sukkia valmistui 40 paria viikossa.

Lankoja saatiin lahjoituksena Pudasjärven Osuuspankilta, S-marketilta ja Pudasjärven seurakunnalta.

Lopputuloksena Pudasjärvellä sukkia kudottiin jopa yli oman tarpeen.

– Ylimääräiset sukat toimitetaan kampanjan kautta niihin kuntiin, joissa sukkia ei ole tarpeeksi, yksi kutojista, Elisa Laakso sanoo.

Pudasjärven seurakuntatalolle sukkien saajia saapuu parisen kymmentä.

Veteraanit, jotka eivät osallistu tilaisuuteen, tulevat saamaan sukat joko henkilökohtaisesti vietynä veteraaniliiton avustuksella tai postituksen kautta.

Kaatuneiden Omaisten liitto toimittaa sukat sotaleskille. Alaraajansa menettäneet saavat sukkien lisäksi myös lapaset.

– Sukat on kudottu kiitollisina ja lämmöllä ja suurella sydämellä. Toivomme niiden lämmittävän varpaiden lisäksi myös mieltä, sukkia kutonut Eija Kuosmanen tiivistää.

Valtakunnallisesti veteraanisukkia kudottiin noin 18 000 sukkaparia.

– Kampanja sai valtavan innostuksen. Yhdeksän kuukautta etuajassa, eli tammikuun lopussa, 2 500 aktiivista kutojaa sai urakan päätökseen, Kuosmanen tietää.

Hänen mukaansa valtakunnallisesti kampanjaan osallistui myös miehiä ja nuoria.

Pudasjärvelläkin mukana oli myös nuoria kutojia, yhtenä heistä Pauliina Komulainen.

Hän halusi mukaan sukkakampanjaan kiittääkseen veteraaneja itsenäisyydestä, tästä 100-vuotiaasta Suomesta, jossa saamme nyt elää:

– Olen saanut kuulla tarinoita ja muisteloita asioista, joista aiemmin olen saanut lukea vain historiankirjoista. Minulle, nuorelle kutojalle, tämä on ollut suuri kunnia.