SPR aut­ta­mas­sa myös yk­si­näi­syy­des­tä kär­si­viä – ys­tä­vä­toi­min­ta on tuonut Pu­das­jär­ven osas­toon uusia jäseniä

Pudasjärven osuus SPR-viikolla oli toimintansa esittely yleisölle. Jaossa oli kahvin ja makkaran lisäksi ilmapalloja, joita Arja Panuma täytteli.
Pudasjärven osuus SPR-viikolla oli toimintansa esittely yleisölle. Jaossa oli kahvin ja makkaran lisäksi ilmapalloja, joita Arja Panuma täytteli.
Kuva: Toivo Kiminki

Suomen Punaisen Ristin Pudasjärven osasto on talven aikana kouluttanut 14 vapaaehtoista yksinäisten ystäviksi. Toiminta ei ole uutta täällä, mutta on ollut välillä vähissä, kertoi koulutuksista vastannut Arja Panuma.

Korkeaa kynnystä ei koulutukseen tulolle ole, ja ystävänä pärjää ihan tavallinen ihminen. Mukana kursseilla on ollut niin eläkeläisiä kuin työikäisiä pudasjärveläisiä.

Panuman mukaan ystävänä toimiminen ei sitouta määräaikoihin, vaan ystävän luona voi käydä oman tilanteensa mukaan. Ystävyys ei ole avustamista, vaan ihan vain arkisia tekoja, juttelua, yhdessä kahvittelua tai vaikka kaupassa käyntiä.

Arja Panuman sähköpostin kautta ( arja 257(at)gmail.com) voi itsensä yksinäiseksi tunteva pyytää SPR-ystävän vierailua. Joku yksinäisen läheinenkin voi tuollaisen pyynnön esittää, Panuma rohkaisee, mutta väkisin ei kenenkään luo tuppauduta.

Ystävätoiminta on tuonut Pudasjärven osastoon uusia jäseniä, tietää sen sihteeri Suoma Ojala. Sadan jäsenen joukkoa työllistää eniten ensiapupäivystyksen järjestäminen.

– Vuodessa on viidestä kahdeksaan yleissötilaisuutta, jossa me olemme mukana ensiapuryhmissä. Eniten on väkeä ollut umpihankihiihdon MM-kisoissa, kahtena päivänä viitisentoista henkilöä.

Nälkäpäiväkeräys on saanut jalkeille Pudasjärvellä vuosittain noin 40 osaston aktiivia keräyslippaineen. Kymmenkunta lasta on ollut mukana Reddie Kids -kerhossa. Siinä on heille opetettu tärkeitä taitoja.

Varttuneemmille nuorille osasto järjesti yllätyksen tuomalla Duudsonit Hirsikampukselle. Muutenkin on pidetty yhteyttä kouluihin, Suoma Ojala kertoi. Siellä on käyty mukana terveystietoa jakamassa ja järjestetty myös ensiapukursseja yläasteikäisille.

Ystävänä pärjää ihan tavallinen ihminen.