Sudet: Pu­das­jär­ven pa­lis­kun­nan su­si­jah­ti tuotti jälleen tulosta

Pudasjärven seurakunta: Pu­das­jär­ven seu­ra­kun­ta­kes­kuk­seen iso re­mont­ti ensi kesänä – pihamaa myl­lä­tään auki, kes­kuk­sen käyt­töön tauko

Sieniä enemmän kuin sa­teel­la – syksy on ollut sie­nes­tä­jän unelmaa

Kauppasienineuvoja Riitta Rontu on kerännyt sieniä niin, että on aloittelemassa myös alan yrittäjänä.
Kauppasienineuvoja Riitta Rontu on kerännyt sieniä niin, että on aloittelemassa myös alan yrittäjänä.
Kuva: Toivo Kiminki

Syötteen seudun parhaasta matsutake-aika oli pari viikkoa sitten. Siitäkin huolimatta löysivät luontokeskuksen ja 4H-yhdistyksen sieniretkeläiset kohuttua ja haluttua matsutakea eli tuoksuvalmuskaa vielä syyskuun puolella.

Takavuosien kilohinta-hehkutus ei matsutaken poimijoita enää männiköihin vedä, mutta sieni tunnustetaan ruokasienten aateliin kuuluvaksi. Syötteellä sieniä kerännyt Riitta Rontu tiesi muutamien kylmien öiden jo näkyneen sienisadossa.

Kauppasienineuvoja Rontu on kerännyt sieniä Syötteellä heinäkuun puolivälistä asti. Sato on ollut erinomainen, ja hänen tuore yrityksensä Syötteen sieni ja yrtti on saanut markkinoille runsaasti kuivattua sientä.

Luontokeskukseen yhden päivän ajaksi koottuun sieninäyttelyyn oli löytynyt viitisenkymmentä lajia sieniä varsin helposti.

– Erityisesti kantarellia oli löytynyt niin, ettei moni määrää usko, hän sanoi.

Myös suppilovahveroa ja mustavahakast näytti seudun kuusikoissa nousevan runsaasti.

Jos löytyi näyttelyyn ja sieniretkeläisten koreihin sieniä, löysivät myös sienten ystävät nyt viidettä kertaa järjestetyn sienipäivän 10. syyskuuta. Luontokeskuksen laskuri oli raksuttanut noin 550 kävijän luvun.

Sieniretki täytti äkkiä, kertoi 4H-yhdistyksen Tiina Salonpää. Luontokeskuksesta Irja Leppänen ihasteli lapsia olleen todella paljon sienirastiradalla ja askartelemassa.