Sar­ja­ku­va­sa­dus­sa yli­voi­mais­ta mie­li­ku­vi­tuk­sel­li­suut­ta – hel­sin­ki­läi­nen Lumia Pesonen voitti Na­pe­ro-Fin­lan­dian

Lumia Pesonen on uusi Napero-Finlandian voittaja.
Lumia Pesonen on uusi Napero-Finlandian voittaja.
Kuva: Aini Vääräniemi

Tämän vuoden Napero-Finlandia voittaja on Lumia Pesonen Helsingistä.

Tekijä oli lähettänyt Taivalkoskella pidettyyn kilpailuun kaksi satua, joista voittajasaduksi arvioitiin Marsukissa nimeltään kala.

Marsukissa nimeltään kala on sarjakuvasatu.

Voittaja kertoo sadun kehittyneen oikeasta elämästä.

– Se muokkautui aika paljon sen mukaan, mitä oikeassa elämässäkin tapahtui. En keksinyt sitä yhtäkkiä, vaan se muotoutui pikku hiljaa. Sain vähän inspiraatiota tietyistä kirjoista, joita siihen aikaan luin.

Pesonen kertoo kirjoittavansa paljon.

– Kirjoitan ihan jatkuvasti. Tyylilajit vaihtelevat aika paljon. Tykkään kirjoittaa esimerkiksi eläimistä. Iltaisin sängyssä on mukava kirjoittaa ja koulussa kirjoitustehtävät ovat mieluisia.

Helsinkiläinen pitää kirjoittamisen lisäksi myös piirtämisestä.

– Tämä tarinahan on sarjakuva, josta yli puolet on kuvaa. Tykkään myös piirtämisestä.

Voittajan unelma-ammatti ei ole yllätys.

– Voin erittäin hyvin kuvitella, että minusta tulee isona kirjailija. Se on ollut jo tosi pitkään tavoitteena. On tosi rauhoittavaa kirjoittaa ja luoda omaa maailmaa sen avulla.

Voittajan valintaperusteluissa todettiin kuvituksen olevan oleellinen osa teosta, eikä ilman kuvia teksti toimisi.

Se, että satu kuitenkin arvioitiin voittajaksi, perustuu sadun omintakeisuuteen ja ylivoimaiseen mielikuvituksellisuuteen.

Henkilöhahmot ovat riemastuttavia ja hellyttäviä. Mukana on järjenvastaista huumoria ja yllätyksiä toisensa perään. Sattumukset hajottavat jonkin verran tarinan etenemistä ja sadussa on oikeastaan useampikin erillinen seikkailu, jotka nivoutuvat yhteen ainoastaan päähenkilö Marsukissan kautta.

Kuvan ja sanan yhdistäminen toimii kuitenkin verrattomasti ja kokonaisuus viestii kirjoittajan mielikuvituksen vapaata ilottelua.