Rus­ka­pir­tin ko­deis­sa kelpaa asua – tu­ki­asu­mi­sen malli saanut laa­jal­ti kehuja ja val­ta­kun­nal­lis­ta jul­ki­suut­ta

Erkki Jokelan kotia Ruskapirtissä kävivät juhlan kunniaksi ihastelemassa ohjaaja Onerva Ronkaisen opastamina Pudasjärven vuokratalojen isännöitsijä Päivi Taipale ja Teija Niemelä. Ohjaaja Harri Inkeröinen musisoi Ruskapirtin tukiasuntojen juhlapäivänä, yhteislauluakin oli ohjelmassa.
Erkki Jokelan kotia Ruskapirtissä kävivät juhlan kunniaksi ihastelemassa ohjaaja Onerva Ronkaisen opastamina Pudasjärven vuokratalojen isännöitsijä Päivi Taipale ja Teija Niemelä.
Erkki Jokelan kotia Ruskapirtissä kävivät juhlan kunniaksi ihastelemassa ohjaaja Onerva Ronkaisen opastamina Pudasjärven vuokratalojen isännöitsijä Päivi Taipale ja Teija Niemelä.
Kuva: Toivo Kiminki

Pudasjärveläinen Erkki Jokela on tyytyväinen saatuaan vuoden päivät asua omikseen Kauppatien varrella Ruskapirtin tukiasuntojen kaksiossaan. Ei ole ikävä Metsälän palvelutaloon eikä Rimmille, hän vakuuttaa.

Mukavalta miehestä tuntuu myös, kun mielenterveyskuntoutujille rakennetuissa taloissa järjestetään paljon yhteistä toimintaa.

– Melkein joka päivä käyn. Bingoa siellä pelataan, levyraati on mukava myös. Karaokea monet laulavat. Itsekseni seuraan eläimiä kun käyn kävelyllä tai katselen niitä kirjoista.

Melkein kaikissa Ruskapirtin kolmen rakennuksen huoneistoissa on oma sauna. Jokela kertoo saunovansa keskiviikkoisin ja lauantaisin. Kun kodissa on myös keittiö, kelpaa siinä päivällistä ja iltapalaa laitella, hän sanoo tyytyväisenä.

Joutoaikoina myös Kauppatien liikennettä mielikseen katseleva Erkki Jokela odottelee innolla kesäkuuta. Silloin hän lähtee käymään ohjaajan kanssa Kokkolassa joka kesäisen vierailunsa äitinsä haudalla.

Tyytyväinen on kaupungin ja Oulunkaaren mielenterveyskuntoutujien palveluihin myös Kurenalla omikseen asuva Janne Granlund. Hän käy parikin kertaa päivässä Ruskapirtin toiminnoissa.

– Levyraati ja karaoke ovat mukavia. Olen opetellut tietokoneen käyttöä, ja lisää haluan siihen perehtyä. Itselläni ei konetta ole, mutta se kyllä kiinnostaa.

Mies kehuu piristyvänsä tuntuvasti, kun saa osallistua yhteisiin puuhiin. Samalla voi pistäytyä myös kavereiden kodeissa Ruskapirtissä.

– On täällä kyllä tosi mukavat asunnot. Mielelläni asuisin täällä, vaikka ei nykyisessä kodissakaan vikaa ole.

Ruskapirtin yksivuotisjuhlassa muisteli Oulunkaaren nykyinen tilavastaava Satu Turkka mielenterveyskuntoutujien asuminen otetun Pudasjärvellä perhepalveluiden ykkösasiaksi.

– Suunnittelun ja pohdinnan, rahoitusjärjestelyjen ja lopulta rakentamisen jälkeen näkee, että tavoitteessa saada tavallisille ihmisille tavallisia asuntoja on onnistuttu hienosti.

Asumisen malli lähti alkuun paikallisen työyhteisön pohdinnoista, Turkka kertoi. Nyt malli on saanut laajalti kehuja sekä valtakunnallista julkisuutta ja Turkka sanoi häneltä paljon mallista kysellyn.

– Sisukkaita oltiin, kun Ruskapirtin malli läpi puurrettiin. Eipä ole nurinoita jäljestä kuulunut, mutta tähän ei jämähdetä. Hyvää toiminnallisuutta on paljon, tilat ovat kunnossa, sisältöä kehitetään myös yhdessä asukkaiden kanssa.

Vastaava ohjaaja Raija Sarajärvi kertoi kolmen 18:sta asunnosta tehdyn esteettömäksi. Muuten noin 40 neliön kodit ovat kaikki samanlaisia. Yhteinen tila on hänestä oikein tarpeellinen, siinä on juhlittu niin vappua, pääsiäistä kuin asukkaiden merkkipäiviä.