Urheilu: Pu­das­jär­vel­tä ko­toi­sin oleva Henna Van­ha­nen työs­ken­te­lee yöt OYSin päi­vys­tyk­ses­sä ja nukkuu päivät – Neljän lapsen äiti on yli­voi­mai­ses­ti Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan

Tapahtumat: Van­hus­ten­vii­kol­la iästä tehdään numero – Pu­das­jär­vel­lä on tar­jol­la mo­ni­puo­li­ses­ti oh­jel­maa ja toi­min­taa

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Rans­ka­lai­sen pää­sih­tee­ri tu­tus­tui vie­rai­lu­koh­tei­siin Pu­das­jär­vel­lä – mil­lai­se­na paik­ka­kun­ta näyt­täy­tyi?

Viime viikolla ranskalainen pääsihteeri Pierre-Etienne Bisch ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen tutustuivat ensi kesän European Days -kokouksen vierailukohteisiin, joista yksi on Poro-Panuman tila. EASTR-järjestön
pääsihteeri Pierre-Etienne Bisch totesi Pudasjärven olevan monipuolinen
vierailukohde. Hirsikampusta esitteli rehtori Mikko Lumme. Mukana kierroksella olivat myös opetus- ja sivistysjohtaja
Juha Holappa ja
kaupunginjohtaja Tomi
Timonen.
Viime viikolla ranskalainen pääsihteeri Pierre-Etienne Bisch ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen tutustuivat ensi kesän European Days -kokouksen vierailukohteisiin, joista yksi on Poro-Panuman tila.
Viime viikolla ranskalainen pääsihteeri Pierre-Etienne Bisch ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen tutustuivat ensi kesän European Days -kokouksen vierailukohteisiin, joista yksi on Poro-Panuman tila.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

– Tämä on ollut oikea löytöretki ja mieltä avartava kokemus! kiitti Pierre-Etienne Bisch paikallisia vierailtuaan Pudasjärvellä.

Oulu toimii ensi kesänä eurooppalaisten valtioiden aluehallintojen johtajien European Days -vuosikokouksen näyttämönä. Ranskalainen Bisch toimii European Association of State Territorial Representatives eli EASTR-järjestön pääsihteerinä.

Viime viikolla hän tutustui kokousjärjestelyihin paikan päällä. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajan Terttu Savolaisen johdolla pääsihteeri pääsi näkemään kesäkuun kokouspaikkoja Oulussa ja vierailukohteita Pudasjärvellä.

Pudasjärvellä ryhmä vieraili Panumalla porotilalla, vastaanottokeskuksessa sekä uutuuttaan kiiltävässä Hirsikampuksessa. Pudasjärvellä heidän mukanaan olivat kaupunginjohtaja Tomi Timonen sekä monikulttuurisen työn koordinaattori Johanna Malmelin.

Pääsihteeri pääsi näkemään kesäkuun kokouspaikkoja Oulussa ja vierailukohteita Pudasjärvellä

Panumalla Kollajan paliskunnan poroisäntä Lauri Oinas-Panuma esitteli ryhmälle poronhoitoa. Tietotekniikan kehittyminen on vaikuttanut myös porotalouteen suuresti, kun esimerkiksi GPS-paikannusta hyödynnetään eläinten liikkeiden seuraamisessa.

Bisch oli vaikuttunut siitä, miten erilaisia elämäntapoja voidaan harjoittaa luonnon keskellä edelleen.

– Tunnetteko te elävänne täällä turvallisesti? Bisch kysyi ja sai myöntävän vastauksen.

– Karhutkaan eivät pelota, hänelle vakuutettiin.

Turvallisuus olikin keskusteluissa keskeisessä asemassa, sillä se on ensi vuoden kokouksen pääteema.

– Pitkistä välimatkoista huolimatta, täällä halutaan asua ja tunnetaan turvallisuuden tunnetta arjessa, Savolainen pohti.

Porotilavierailun jälkeen ryhmä suuntasi vastaanottokeskukseen, mikä vahvisti käsitystä siitä, että kansainvälisyys on jo pitkään ollut arkipäivää eri puolilla Suomea.

– Tulevassa kokouksessa esillä on muun muassa maahanmuuttajien sopeutuminen. Siinä mielessä Pudasjärvi on myös hyvä esimerkki, Savolainen kertoi.

Rehtori Mikko Lumme kierrätti joukkoa Hirsikampuksella. Bisch, kuten muutkin delegaation jäsenet, oli hyvin vaikuttunut modernista oppimisympäristöstä.

– Seiniä tärkeämpää on se, mitä niiden sisäpuolella ja ulkopuolella tapahtuu. Myös tekniikka on monella tavalla tullut kouluihin ja sen käyttöä halutaan edistää, Lumme kertoi opetusfilosofiasta.

Mikä sitten teki ranskalaiseen suurimman vaikutuksen?

– Laaja variaatio, pääsihteeri vastasi hetkeäkään miettimättä.

– Muutaman tunnin sisällä pääsin näkemään erämaan elämää keskellä luontoa, modernia tekniikkaa Hirsikampuksella ja dynaamista toimintaa kaupungissa, Bisch luetteli kokemuksiaan.

Pudasjärvi näyttäytyi turvallisena ja modernina pohjoisen paikkakuntana. Pääsihteeri totesi, että puitteet kokouksen ja oheisohjelman järjestämiselle ovat kaikin puolin mainiot.

– Meillä on mahdollisuus jakaa tätä tietoa ja hyviä turvallisuuskäytäntöjä muiden maiden edustajille, pohtivat aluehallintojohtajat.