Puis­to­mes­ta­ri kertoo, miksi por­ras­juok­su kan­nat­taa – pol­ku­re­mon­tis­sa ra­ken­net­tiin uudet juok­su­por­taat Laut­ta­lam­mel­le

Jyrkän hiekkaharjun maastoa suojaamaan rakennetut portaat käyvät myös porrasjuoksuun, tietää puistomestari Raimo Moilanen.  <p>Jyrkän hiekkaharjun maastoa suojaamaan rakennetut portaat käyvät myös porrasjuoksuun, tietää puistomestari Raimo Moilanen.  </p><p>Jyrkän hiekkaharjun maastoa suojaamaan rakennetut portaat käyvät myös porrasjuoksuun, tietää puistomestari Raimo Moilanen.</p>
Jyrkän hiekkaharjun maastoa suojaamaan rakennetut portaat käyvät myös porrasjuoksuun, tietää puistomestari Raimo Moilanen.
Jyrkän hiekkaharjun maastoa suojaamaan rakennetut portaat käyvät myös porrasjuoksuun, tietää puistomestari Raimo Moilanen.
Kuva: Toivo Kiminki

Metsähallituksen Luontopalveluiden työmiehet Markku Harju ja Ville Kiminki saivat muutama viikko sitten valmiiksi patikkareitin portaat Syötteen Lauttalammelle.

Puolensataa metriä pitkät lankkuportaat tarvittiin suojamaan herkästi kuluvaa kangasmaastoa suositulla ulkoilureitillä, kertoi puistomestari Raimo Moilanen.

Urheilumiehenä hän uskoo portaille olevan käyttöä muutenkin, koska porrasjuoksu on erittäin suosittu harjoittelumuoto, ja nyt siihen on hyvät mahdollisuudet Syötteellä.

– Porrasjuoksu sopii miltei kaikkien lajien harrastajille ja urheilijoille. Se parantaa hapenottokykyä, tuo lihasvoimaa ja -kestävyyttä.

Juoksuvalmentajanakin tunnettu Moilanen pitää portaiden nousua hyvänä liikuntana myös hitaampaan tahtiin, kävellenkin.

– Ja kovaa tehoa hakeva voi nousta ne hyppimällä, hän yllyttää.

Portaiden runko on tehty kestopuusta, askelmat vankasta kuusilankusta, jota käytetään myös pitkospolkuihin.

Moilanen laskeskeli urakkaan menneen kahdelta mieheltä parisen viikkoa. Sen aikana portaisiin ruuvattiin parisentuhatta ruuvia.

Myös muita käyntikohteita ja reittejä on kunnostettu kesän aikana Syötteen seudulla.

Rytivaaran ympärysreitin sorastus on valmis.

Muutakin uutta on alueen retkeilijöille kesän aikana valmistumassa, sillä Rytivaaran pirtin ja liiterin kattoremontti on meneillään.

Siellä kate vaihtuu kattohuovaksi, koska uusien päreiden saaminen osoittautui liian hankalaksi.

Sulan aikana on vielä tarkoitus rakentaa Pikku-Syötteen huipulle uusi, parikilometrinen luontopolku.