TULVAT: Pu­das­jär­vel­le tul­va­va­roi­tus – Hyy­de­tul­vat kas­tel­leet mökkejä Poh­jois-Poh­jan­maal­la

KORONA: THL: Pu­das­jär­vel­lä jälleen seit­se­män uutta ko­ro­na­tar­tun­taa – viime viikon ko­ko­nais­mää­rä rikki jo kes­ki­viik­ko­na

Pu­das­jär­vi ra­joit­taa myös nuo­ri­so­ti­lo­jen käyttöä ko­ro­na­ryöp­säh­dyk­sen vuoksi – etä­kou­lu­lai­sia suo­si­tel­laan vält­tä­mään nuo­ri­so­ti­loi­hin menoa, vaikka he eivät olisi ka­ran­tee­nis­sa

Pudasjärven Hyvän olon keskus Pirtin nuorisotilan käyttöä rajoitetaan kuluvan viikon ajan eli 5.–10. lokakuuta. Rajoitusviikon aikana nuorisotiloissa saa olla yhtäaikaisesti enintään 20 henkilöä.

Pudasjärven kaupungin johtoryhmä päätti asiasta keskiviikkona.

Päätöksen taustalla on pahentunut koronatilanne. Tartuntoja on todettu erityisesti rokottamattomien nuorten keskuudessa.

Pudasjärvellä siirryttiin osin etäopetukseen tämän viikon ajaksi. Syyksi kerrotaan koronatilanteen ja runsaassa määrin karanteenissa olevien oppilaiden määrän lisäksi se, että siten opetus voidaan järjestää paremmin ja tasapuolisemmin etänä.

Myös nuorisotilarajoitusten yhteydessä vaikutuksia ulotetaan niihin oppilaisiin, joilla ei ole todettu koronatartuntaa ja joita ei ole määrätty karanteeniin.

Kaupungin johtoryhmän tiedotteessa todetaan, että etäkoulupäätöksen kuuluvien henkilöiden ei suositella menevän nuorisotiloihin.

– Tämä tarkoittaa käytännössä Hirsikampuksen 7.–9-luokkalaisia ja 6B-luokkalaisia sekä Kipinän koulun 4. – 6.-luokkalaisia, tiedotteessa täsmennetään.

Kysymyksessä ei siis ole suora kielto, vaan suositus.

– Etäkoulujärjestelyn sekä nuorisotilojen käyttörajoituksen toivotaan rauhoittavan tilannetta niin, että tartuntojen leviäminen saadaan kuriin, Oulunkaaren ylilääkäri Tuula Saukkonen toteaa tiedotteessa.

Iijokiseutu ei tavoittanut torstaiaamuna Pudasjärven kaupunginjohtajaa tai opetus- ja sivistysjohtajaa kommentoimaan suositusta tarkemmin.

Viime viikon aikana uusia koronatartuntoja todettiin Pudasjärvellä 33, mikä on enemmän kuin kaupungin kaikki aiemmat koronatartunnat yhteensä. Maanantaina 4.10. tilastoitiin paikkakunnalle yksi uusi tapaus. Karanteenissa on tällä hetkellä noin 120 ihmistä.

Valtakunnan tasolla rajoituksia puretaan sitä mukaa, kun rokotekattavuus lisääntyy. Kuitenkin paikallisten epidemioiden hillitsemiseksi voidaan päätyä tekemään kuntakohtaisia rajoitustoimia, kuten Pudasjärvellä on tehty.

– Ihmisten vastuullinen käyttäytyminen on ratkaisevassa roolissa siinä, että palveluita pystytään tarjoamaan normaalisti, tiedotteessa painotetaan.

Kaupunki kehottaa kuntalaisia ottamaan molemmat koronarokotukset, noudattamaan turvavälejä sekä huolehtimaan käsihygieniasta ja käyttämään maskia niissä tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista.

Kahden koronarokotteen ottaminen estää vakavaoireisen koronataudin kehittymistä sekä pienentää merkittävästi viruksen leviämistä ihmisestä toiseen. Rokotuksen ottaminen suojaa siis sekä henkilöä itseään että muita ihmisiä.

Pudasjärvellä ensimmäisen koronarokotteen kattavuus on keskiviikkoaamun tietojen mukaan 72,8 prosenttia. Erityisesti nuorempien ikäryhmien kohdalla Pudasjärvi on selvästi jäljessä valtakunnallisista lukemista.

Juttu jatkuu graafin alapuolella.

Kaikkien viime viikkoina Pudasjärvellä sairastuneiden osalta ei ole tiedossa, mistä tartunta on saatu, joten kaikki mahdolliset altistumispaikat eivät ole tiedossa.

Tuoreet tiedossa olevat joukkoaltistumispaikat löytyvät Oulunkaaren nettisivuilta.

Jos saa koronaoireita, kehotetaan koronatestiin hakeutumaan matalalla kynnyksellä. Jos tietää altistuneensa ja saa oireita, testiin tulee hakeutua, vaikka olisi jo saanut kaksi koronarokotetta. Pudasjärven vastaanoton ajanvarausnumero on 08 5875 6600.

Hyvän olon keskus Pirtissä (2. kerros) on torstaina 7. lokakuuta kello 8–16 walk-in-rokotuspäivä, jossa voi hakea ensimmäisen tai toisen rokotteen ilman ajanvarausta ja asuinkunnasta riippumatta. Rokotteita ovat Comirnaty ja Moderna. Jos tulee hakemaan toista rokotetta, ensimmäisestä rokotteesta on täytynyt kulua kuusi kokonaista viikkoa.

Koronarokotteen saa myös varaamalla ajan Pudasjärven koronarokotusnumerosta 08 5875 5012, joka palvelee maanantaista perjantaihin kello 8–9.

Koronarokotteen voivat saada kaikki 12 vuotta täyttäneet.