
Pudasjärven kaupunginjohtaja Tomi Timonen otti pääministerin kiitokset tyytyväisenä vastaan Kontion uuden hirsilinjaston avajaistilaisuudessa.
Timonen oli sitä mieltä, että Kontiotuotteen tuore investointi on merkittävä ja kantaa pitkälle tulevaisuuteen.
Lähitulevaisuudesta hän kertoi, että vielä suunnittelupöydällä olevat Hyvän Olon Keskus ja jäähalli on tarkoitus rakentaa hirrestä. Kontion hirrestä nousee myös Syötteelle rakennettava Lumiareena.
Timosen mukaan hirsirakentamisen innostus on tarttunut koko valtakuntaan. Julkisia hirsirakennushankkeita on parhaillaan meneillään mm. Joensuussa, Keuruulla, Helsingissä, Laukaalla, Kangasalla, Kuhmossa ja Iisalmessa, hän luetteli.
Maailman suurimman hirsikoulustatuksen tulemme sen sijaan Timosen mukaan menettämään, sillä Imatralle on rakenteilla vielä suurempi, 11 000 neliön hirsikoulu.
– Puupäänä totean, että sen teemme mielellämme, mutta toimimme edelleen edelläkävijänä ja suunnannäyttäjänä muille. Hirsirakentaminen on ympäristöteko.
Valtiovallalta Timonen toivoi Pudasjärven viitoittaman pitkän linjan kehitystyön jatkuvuutta. Pieneksi piikiksi hän heitti, että muualla Euroopassa puurakentaminen on sääntelyn suhteen Suomea helpompaa.
Kontiotuotteelle kaupunginjohtaja heitti haasteen, jotta nämä ottaisivat seuraavaksi suunnittelupöydälle puuteollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisen. Seuraava investointi voisi hänen mukaansa olla bioenergian puolella.
– Puun purusta ja kuoresta voisi tuottaa biokaasua ja polttoaineeksi käyvää metaania.
Suoralta kädeltä Kontiotuotteen johto ei Timosen syöttiin tarttunut. Toimitusjohtaja Keijo Anttila ja emoyhtiön, PRT-Forest -konsernin toimitusjohtaja Mika Rytky olivat sitä mieltä, että laajennus bioenergiaan ei ole yhtiön agendalla.
– Nyt keskitytään ydinosaamiseen – eli siihen, missä olemme maailman parhaita. Kuuden miljoonan investointi pitää saada tuottamaan, totesi Rytky.
Anttilan mukaan sivuvirtojen hyödyntämisessä olisi mahdollisuus esimerkiksi startup-yrityksille. Yksi sellainen on hänen mukaansa toiminut Pudasjärvellä jo pitkään, sahanpurusta puristettua polttoainetta tuottava Bioklapi Oy.
Johtajan kertoivat, että tällä hetkellä Kontion höylänlastua ja haketta viedään Ouluun jalostettavaksi. Puunkuori muuttuu energiaksi Pudasjärven lämpölaitoksessa.
Uusien avausten sijasta konsernin toimitusjohtaja Rytky kiitteli tilaisuuden avauspuheessaan Pudasjärven kaupunkia hirsirakentamisen puolesta tehdystä työstä.
Hänen mukaansa sekä yhtiönsä että kaupungin toimintaa leimaa eettinen ja sosiaalinen vastuu. Kontiotuote käyttää paikallista hiiltä sitovaa raaka-ainetta ja työllistää suuren joukon työntekijöitä alueellisesti.
Rytky ennakoi, että ilmastonmuutos muuttaa jatkossa toimintatapojamme enemmän kuin osaamme ajatellakaan. Puurakentaminen on hänen mukaansa tehokas keino vähentää ilmastopäästöjä – siinä missä betonirakentaminen tuottaa niitä jopa viisi prosenttia kokonaispäästöistä.
Vakuudeksi hän lainasi Matti Nykäsen aforismia, jotta ”tämä on totta eikä mitään faktaa”.
Hirsirakentamisen tulevaisuudennäkymiä maalaili myös Kontion kotimaan liiketoimintajohtaja Jonas Lindeman, jonka mukaan materiaalina hirttä ei enää nähdä pelkästään mökkirakentamisen puolella, vaan ”jo joka neljäs omakotitalorakentaja päätyy hirteen”.
– Ajattelussa on jo päästy pois hiilijalanjäljestä, nyt puhutaan hiilikädenjäljestä. Hiilen sitomisen lisäksi tuotamme enemmän energiaa, kuin sitä kulutamme.
Kontion toimitusjohtaja Anttilan mukaan uuteen hirsilinjaan lähes kaikki osaaminen on hankittu Suomesta. Vain yksi höylä on ostettu Sloveniasta.
– Investointi lähes kaksinkertaistaa Pudasjärven hirsituotannon kapasiteetin. Sen myötä Kontiotuotteen kilpailukyky maailmalla paranee.