Joko luit: Kon­tio­tuo­te pal­kit­tiin vuoden yri­tyk­se­nä Poh­jois-Poh­jan­maal­la – Pu­das­jär­ven suurin työn­tan­ta­ja on jou­tu­nut lo­maut­ta­maan väkeä ra­ken­nus­alan ah­din­goss­sa

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pu­das­jär­ven so­ta­ve­te­raa­ni­yh­dis­tys juhlii sun­nun­tai­na – 50 vuotta pai­kal­lis­ten ve­te­raa­nien etujen aja­mis­ta

Teuvo Törmäsen kädessä on esine, jonka vaiheista hän aikoo sunnuntain juhlassa yhdistyksen historiasta kertoessaan tehdä selkoa.
Teuvo Törmäsen kädessä on esine, jonka vaiheista hän aikoo sunnuntain juhlassa yhdistyksen historiasta kertoessaan tehdä selkoa.
Teuvo Törmäsen kädessä on esine, jonka vaiheista hän aikoo sunnuntain juhlassa yhdistyksen historiasta kertoessaan tehdä selkoa.
Kuva: Toivo Kiminki

Sotarintamilla taistelleet Pudasjärven miehet havahtuivat järjestäytymään, kun ikää alkoi kertyä ja sodassa tulleet vaivat alkoivat tuntua. Nuorimmat sodassa olleet olivat silloin, vuonna 1966, vasta vähän päälle neljänkymmenen ikäisiä.

Etujen ajaminen oli yksi tärkeä motiivi järjestäytyä, mutta myös samojen yksiköiden veteraaniveljien tapaaminen alkoi kiinnostaa ikävuosien karttuessa.

Pudasjärven Sotaveteraanit ry:tä perustettaessa oli Suomessa sodat käyneillä kaksi eri liittoa, jotka ajoivat jokseenkin samoja päämääriä.

Eläkeasiat ja kuntoutus olivat silloin niistä päällimmäisiä, tietää yhdistyksen historiaa tutkinut ja siitä sunnuntain juhlassa kertova Teuvo Törmänen.

Pudasjärven sotaveteraanit mahtuivat kuitenkin toimimaan yhden lipun alla, toinen yhdistys ei lähtenyt alkua pitemmälle.

Heti alkuun Sotaveteraanit lähti toimimaan koko pitäjän alueella, kyläasiamiehet valittiin, naistoimikuntakin nimettiin jo toisena toimintavuotena.

Ensimmäinen kesäjuhla pidettiin heti seuraavana kesänä. Pitkään olivat yhdistyksen toiminnassa myös yhteiset matkat sota-aikaisten joukko-osastojen juhliin. Ainakin yksi sellainen, jatkosodan kolmannen divisioonan kesäjuhla oli Pudasjärvelläkin.

Isolla porukalla on Pudasjärveltä menty Helsinkiinkin, kun syksyllä 1975 siellä ajettiin veteraanien asiaa valtakunnallisella yli 20 000 hengen marssilla.

Pian tuli suunnitelmiin myös talon rakennuttaminen veteraaniväen asuintarpeisiin. Viitisen vuotta hanke oli vireillä, kunnes vuonna 1974 alkoi kahdenkymmenen huoneiston kiinteistön rakentaminen Puistotielle.

– Asukkaat siihen valitsi yhdistyksen hallitus. Tarve oli ilmeinen, toistakin taloa suunniteltiin aina tontin vuokraamista myöten, mutta lopulta siitä luovuttiin.

Yhdistys kutsui vuonna 1972 kaikki pudasjärveläiset vuoden 1918 sisällissotaan osallistuneet kunniajäsenikseen. Reilut 30 heitä löytyi, selviää Törmäsen laatimasta historiikista.

Yhdistyksen kaikki pöytäkirjat ovat tallessa, vanhimmasta päästä kotiseutuarkistossa. Kaikki vanha aineisto ei kuitenkaan siellä ole, Törmänen harmittelee.

Enimmillään Pudasjärven Sotaveteraaneissa on ollut reilut 400 jäsentä, vaikka ainakin vuoden 1985 tietojen mukaan vain 65 prosenttia veteraaneista oli järjestäytymisen tarpeelliseksi katsonut. Samana vuonna oli toiminnassa mukana naisia 180.

Nyt liki kaikki pudasjärveläiset sotien veteraanit, niin miehet kuin naiset, ovat yhdistyksen jäseniä.

Kun Teuvo Törmänen aloitti yhdistyksen sihteerinä pian 20 vuotta sitten, oli yhdistyksessä kannattajajäseniä vain yksi.

Nyt heitä on jo 216, joukossa viisi yhteisöä.

– Kaupunki, seurakunta, 4H-yhdistys, Nevakivi Oy ja Iijokiseutu ovat niitä. Merkittäviä yhdistyksen tukijoita ovat olleet myös Lionsit, Pudasjärven Urheilijat ja vapaaehtoiset maanpuolustusjärjestöt.

Myös pitäjän metsästysseurojen panos vuotuisine hirvilahjoituksineen on ollut tärkeä, samoin paliskuntien tuki.

Erityisen merkittäväksi on viimeisimpien vuosien aikana kohonnut Sotkajärven kylän yhdistysten adventtikonsertti, niin talouden kuin kulttuurin kannalta, historiikin laatija on huomannut. Nuo konsertoineet taiteilijat esiintyvät myös sunnuntain juhlassa.

Senkin Teuvo Törmänen on pannut hyvillään merkille, että veteraanit näyttävät sitä tarvitessaan saaneet tukea kuntoutukseensa niin kotipitäjässä kuin siihen erikoistuneissa laitoksissa.

Pudasjärven Sotaveteraanit ry:n 50-vuotisjuhlaa vietetään sunnuntaina 9.10. Kello 10 kokoonnutaan seurakuntatalolle jumalanpalvelukseen, jonka jälkeen siirrytään Hirsikampukselle, jossa on tarjolla ruokailu.

Ruokailun ja tervehdysten vastaanottamisen jälkeen alkaa varsinainen juhla kello 13.00. Juhlan ohjelmassa on puheita, historiikki ja musiikkia. Juhlaan ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet.