TULVAT: Pu­das­jär­vel­le tul­va­va­roi­tus – Hyy­de­tul­vat kas­tel­leet mökkejä Poh­jois-Poh­jan­maal­la

KORONA: THL: Pu­das­jär­vel­lä jälleen seit­se­män uutta ko­ro­na­tar­tun­taa – viime viikon ko­ko­nais­mää­rä rikki jo kes­ki­viik­ko­na

Pu­das­jär­ven päät­tä­jän paikat rat­kea­mas­sa – kes­kus­ta ja ko­koo­mus tek­ni­seen vaa­li­liit­toon

Pudasjärven päättäjät vaihtuvat kesäkuussa.
Pudasjärven päättäjät vaihtuvat kesäkuussa.
Kuva: Iijokiseudun arkisto

Huhtikuussa valitun kaupunginvaltuuston valtakauden alku lähenee. Pitkän kauden istunut valtuusto pitää Pudasjärvellä viimeisen kokouksen vajaan kahden viikon kuluttua.

Seuraavaa kautta varten on valtuustoryhmien sisällä ja niiden kesken käyty neuvonpitoa paikkajaosta niin kaupunginhallitukseen, valiokuntiin kuin muihin uudessa valtuustossa valittaviin tehtäviin.

Ennakko-odotusten ja joidenkin toiveiden vastaisesti ei pienten valtuustoryhmien joukko ole tällä kertaa yhtenäinen. Kokoomus on tehnyt keskustan kanssa sopimuksen teknisestä vaaliliitosta.

Se tietää sitä, että odotetun 6-3-jaon sijasta hallituksen paikat menevät jakoon luvuin 7-2. Sosiaalidemokraatit, vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset ovat keskenään päättäneet, että kaupunginhallitukseen istutetaan sosiaalidemokraatti ja vasemmistoliittolainen.

Molempien sukupuolet ovat selvillä, demareiden kolme valtuutettua kun ovat ovat kaikki naisia ja vasemmistoliiton kaksi miehiä.

Vihreiden nokkamiehen Kari Tykkyläisen vaalien alla lausuma arvio puolueen edustajan saamisesta kaupunginhallitukseen on vaalimenestyksen ja sopimuksen mukaan vaihtumassa valtuuston kolmannen varapuheenjohtajan tuoliin.

Pienryhmien palavereissa sihteerin tehtävissä olleen demarien Tuula Kuukasjärven kertoman mukaan henkilövalinnat voidaan viimeistellä vasta sitten, kun valtuuston suurin puolue on omistaan päättänyt.

Lähinnä silloin tulevat esille tasa-arvopykälän vaatimukset. Kuukasjärven mukaan niin neuvotteluja pienryhmien kuin yhteydenottoja keskustalaisiin on käyty hyvässä hengessä.

Keskustalaisten h-hetki on lauantaina. Silloin kokoontuvassa kunnallisjärjestön ylimääräisessä kokouksessa väännetään kovimmin luottamushenkilöiden ykköspaikoista tulevaksi kahdeksi vuodeksi.

Pitäjän keskustalaisten puolueosastojen esitykset, joiden pitää olla valmiina tänään, päätyvät perjantaina puolueen kunnallisjärjestön ja huhtikuussa valitun valtuustoryhmän yhteiskokouksessa puitaviksi.

Kokouksessa tulisi syntyä esitys keskustan henkilövalinnoista lauantaina päätökseen nuijittavaksi.

Vihreiden paikka kaupunginhallituksessa on vaihtumassa valtuuston kolmannen varapuheenjohtajan tuoliin.