Pu­das­jär­ven ko­ro­na­ra­joi­tuk­set: Tur­va­vä­lit, hy­gie­nia ja maskit edel­leen suo­si­tus­lis­tal­la

Pudasjärvi

Koronatautia on Pohjois-Pohjanmaalla edelleen liikkeellä paljon. Suurin osa sairastaa koronaviruksen aiheuttaman taudin kotona ja enää vain osa tartunnoista kirjautuu virallisiin tilastoihin. Tilanne on näkynyt maaliskuun ajan myös alueen sairaalakuormituksessa, vaikka sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä osoittaakin nyt tasaantumisen merkkejä. Tehohoidon potilasmäärät eivät ole nousseet.

Pudasjärven kaupungin johtoryhmä päättikin muistuttaa, että edelleen on tärkeää hidastaa tartuntojen leviämistä väestössä. Hyviä keinoja tähän ovat käsihygieniasta huolehtiminen, riittävät turvaetäisyydet ja kasvomaskin käyttö. Tartuntoja havaitaan myös rokotetuilla, mutta rokotukset suojaavat edelleen erittäin hyvin vakavalta taudilta ja niitä suositellaan kaikille kohderyhmään kuuluville.

Kaupungin palveluissa ei pyydetä esittämään koronapassia. Tärkeintä on toteuttaa edelleen muita toimia, joilla tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Kaupungin tiloissa toimivat yhdistykset, tapahtumanjärjestäjät sekä muut toimijat vastaavat itse terveysturvallisuuteen liittyvistä ratkaisuistaan, ja voivat halutessaan edellyttää myös koronapassia.

Huhtikuun loppuun saakka tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien pitämiseen.

Yhteiskäytössä olevat välineet puhdistetaan harjoitusten alussa ja lopussa, sekä mahdollisuuksien mukaan käyttäjän vaihtuessa. Lasten ja nuorten saattajat pitävät riittävän etäisyyden toisiinsa ja huolehtivat, ettei piha-alueelle synny ruuhkaa. Lapset ja nuoret saatetaan liikuntatilan ulko-ovelle. Muiden kuin vuorolle osallistuvien oleskelu sisätiloissa on kielletty. Vuoron vastuuhenkilö odottaa ulko-ovella, päästää osallistujat sisään ja huolehtii, että ulkopuolisia ei tule sisätiloihin.

Virkistysuimala Puikkarin saunat ja allasosasto ovat avoinna. Yhtäaikaisten kävijöiden määrä on rajattu 50 henkilöön.  Virkistysuimala Puikkarin kuntosali on avoinna. Yhtäaikaisten kävijöiden määrä on rajattu 10 henkilöön. Omatoimikäyttö lätkällä on sallittu. Tuomas Sammelvuo -sali sekä muut ryhmäliikuntaan tarkoitetut tilat ovat avoinna. Ryhmäharrastustoiminnassa on huomioitava seuraavat ohjeistukset: Harjoituksiin osallistutaan ainoastaan terveenä. Harjoituksiin tullaan varusteet päällä ja lähdetään suoraan pois silloin kun se on mahdollista (pukuhuoneen käytön minimoimiseksi). Toiminta suunnitellaan siten, että osallistujien on tosiasiallisesti mahdollista pitää riittävä etäisyys toisiinsa koko ajan. Yli 12-vuotiaat osallistujat sekä valmentajat/ohjaajat käyttävät maskia tai visiiriä. Maskisuositus ei koske liikuntasuoritusta.

Kansalaisopiston opetus on käynnissä, ja opiskelijoita tiedotetaan yksittäisten kurssien tilanteesta tarpeen mukaan. Myös maahanmuuttajien Suomistartti-opetus on käynnissä.

Kirjasto on avoinna. Yhtäaikaisten asiakkaiden määrää ei rajoiteta pääkirjastossa. Omatoimikirjasto on avoinna. Kirjastoauto liikennöi reitillä rajoitetuin asiakasmäärin (3 henkilöä kerrallaan).

Nuorisotilat ovat avoinna. Tilassa saa oleilla enintään 20 asiakasta kerrallaan. Taidekamari on avoinna. Tilassa saa oleilla enintään 10 asiakasta kerrallaan.

Suojalinnan huoltorakennuksen pukukopit on suljettu.

Asiakastapaamiset hoidetaan ensisijaisesti etäyhteyksin niissä palveluissa, missä ei ole välttämätöntä henkilökohtainen kasvokkain tapahtuva palvelu.

Kasvomaskisuositus (koskee yli 12-vuotiaita) aina julkisissa sisätiloissa. Matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana. Peruskoulussa ja toisen asteen oppilaitoksissa koulujen työntekijöille ja kuudennen sekä sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille koulujen sisätiloissa. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä sisätiloissa koko henkilökunnalle. Suositus koskeen myös omaisia, vierailijoita ja opiskelijoita.

On huomattava, että maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai jos muut terveyteen liittyvät syyt estävät maskin käytön.