SYÖTE: Sir David At­ten­bo­rough kuvasi Pu­das­jär­vel­lä sar­jaan­sa – BBC:n sar­jas­sa ollaan ainakin Syöt­teel­lä ja Kuu­sa­mon Kun­ti­vaa­ras­sa: "Ei täl­lai­sen nä­ky­vyy­den os­ta­mi­seen rahat riitä"

URHEILU: Ku­ren­poi­kien edus­tus­jouk­kueel­le jälleen hieno voitto Miesten Fut­sal-Kak­ko­ses­sa

Pu­das­jär­ven kau­pun­ki antoi ko­ro­na­suo­si­tuk­set – pal­ve­lu­ja saa edel­leen kas­vok­kain, mutta en­si­si­jai­ses­ti etä­yh­teyk­sin

Pudasjärven kaupungin johtoryhmä totesi perjantaina, että koronatilanne kaupungissa on rauhallinen. Riski viruksen leviämiseen ja etenkin altistumisten sekä tartuntojen määrän nousuun on johtoryhmän mukaan hyvinkin mahdollista myös Pudasjärvellä.

Kaupungin palvelut jatkavat lähipalveluna. Kaupunki korostaa kuitenkin terveysturvallisuuden huomioimista.

Kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että ensisijaisesti asiakastapaamiset hoidetaan etäyhteyksin, jos kasvokkain tapahtuvat palvelu ei ole välttämätöntä.

Pudasjärven kaupungin hallinnoimissa tiloissa ja palveluissa on vahva maskisuositus.

Maskisuositus koskee myös koulujen työntekijöitä ja kuudennen ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaita ja opiskelijoita koulujen sisätiloissa. Maskisuositus on voimassa myös koulukuljetuksissa.

Kaupunki pyytää kuntalaisia noudattamaan seuraavia hygienia- ja turvallisuusohjeita asioidessaan kaupungin palveluissa:

Maskit

 • Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on paljon muita ihmisiä.
 • Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta. On huomattava, että maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai jos muut terveyteen liittyvät syyt estävät maskin käytön.

Käsihygienia

 • Käsidesiä löytyy heti sisääntulo-ovien luota. Lisäksi eri työpisteissä on useita käsidesipisteitä.
 • Tiloissa, joissa on eteisaulassa Wc:t, asiakkaat voivat käydä pesemässä käsiään. Pese kätesi vedellä ja saippualla. Huolehdi, että pesu kestää ainakin 20 sekunnin ajan.
 • Kädet kannattaa pestä erityisesti: kun tulet ulkoa sisään ja aina wc-käynnin jälkeen. Lisäksi kannattaa pestä kädet, kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut.
 • Muista myös kunnollinen kuivaus. Kuivaa kädet huolellisesti pesun jälkeen joko puhtaaseen, kuivaan kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen tai rullakäsipyyhkeeseen.
 • Jos et voi pestä käsiäsi, käytä käsidesiä.

Hyvä yskimishygienia

 • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin.
 • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.

Turvavälit, riittävä etäisyys

 • Tiloissa on huomioitu, että voit pitää riittävän etäisyyden ja välttää lähikontakteja kaupungin työntekijöihin ja muihin asiakkaisiin.
 • Riittävän etäisyyden säilyttäminen henkilöiden välillä on yksi keino estää tehokkaasti tartuntoja.

Muu vastuullisuus

 • Käytäthän kaupungin palveluita vain oireettomana ja terveenä. Jää hengitystie- tai flunssaoireisena kotiin.

Pudasjärven kaupungin ohjeiden lisäksi kaupungin alueella ovat voimassa alueellisen koordinaatioryhmän aiemmin antamat ohjeet.