Vauvat: Pu­das­jär­ven vuoden en­sim­mäi­nen vauva syntyi etu­ajas­sa – Vä­hä­kuo­puk­sen per­hees­sä iloi­taan pik­ku­vel­jes­tä

Mainos: Tilaa Iijokiseutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Pu­das­jär­vel­le on pe­rus­tet­tu 19 uutta yri­tys­tä tämän vuoden aikana – yleisin yri­tys­tyyp­pi on toi­mi­ni­mi

Pudasjärvellä on alkuvuoden aikana viritelty yritystoimintaa muun muassa ravintola-alalla.
Pudasjärvellä on alkuvuoden aikana viritelty yritystoimintaa muun muassa ravintola-alalla.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Patentti- ja rekisterihallituksen tuoreet tilastot kertovat, että Pudasjärvellä rekisteröitiin 1.tammikuuta – 12. kesäkuuta yhteensä 19 uutta yritystä. Taivalkoskella rekisteröitiin 10 uutta yritystä.

Pohjois-Pohjanmaalla rekisteröitiin kaiken kaikkiaan 972 uutta yritystä. Koko Suomessa uusien yritysten määrä kasvoi edelliseen puolen vuoden tarkastelujaksoon verrattuna noin parilla tuhannella.

Tammi- ja kesäkuun välisenä aikana Suomessa rekisteröitiin yli 16 000 uutta yritystä.

Leijonan osa uusista yrityksistä syntyi suuriin kasvukaupunkeihin, mutta Pudasjärvi ei tilastojen mukaan sijoittunut häntäpäähän. Yli 170 listatussa kunnassa syntyi vähemmän uutta yritystoimintaa kuin Pudasjärvellä.

Yleisin yritystyyppi koko Suomessa on yksityinen elinkeinoharjoittaja eli toiminimi.

Patentti- ja rekisterihallitus pitää yllä kaupparekisteriä, johon periaatteessa jokaisen suomalaisen yrityksen on rekisteröidyttävä.

Kaupparekisteri on virallinen ja julkinen rekisteri yrityksistä, johon merkitään yrityksiä koskevat tiedot. Yritysten lisäksi kaupparekisterissä ovat myös asunto-osakeyhtiöiden ja asumisoikeusyhdistysten tiedot.

Pääsääntöisesti kaikkien yritysten on ilmoittauduttava kaupparekisteriin. Yritysten on myös ilmoitettava kaupparekisteritietojensa muutokset, ja useimpien yritysten on toimitettava tilinpäätöstietonsa kaupparekisteriin.