Pu­das­jär­vel­lä luo­vut­tiin ko­ro­na­ra­joi­tuk­sis­ta

Pudasjärvi
Pudasjärvellä on luovujttu koronan aiheuttamista rajoituksista. Tautia kuitenkin edelleen on ja ihmisiä muistutetaan varovaisuudesta, hygieniasta ja maskien käytöstä mikäli tarvetta,
Pudasjärvellä on luovujttu koronan aiheuttamista rajoituksista. Tautia kuitenkin edelleen on ja ihmisiä muistutetaan varovaisuudesta, hygieniasta ja maskien käytöstä mikäli tarvetta,
Kuva: Sari Kihnula

Pudasjärven kaupungin palveluissa luovutaan kävijämäärärajoituksista. Kaikki palvelut ovat avoinna normaalisti. Asiakastapaamisia on mahdollista hoitaa kasvokkain sekä etäyhteyksien avulla, kertoo Pudasjärven kaupungin johtoryhmä tiedotteessaan.

Yleinen kasvomaskisuositus on päättynyt. Maskin käyttöä suositellaan kuitenkin seuraavissa tapauksissa: Julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testaukseen. Jos on hengitystieinfektion oireita, mutta välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Tiedät altistuneesi koronavirukselle, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä sellaisissa tilanteissa, kun ollaan lähikontaktissa asiakkaisiin ja potilaisiin. Lisäksi maskia voi käyttää oman harkinnan mukaan.

Tiloissa on huomioitu, että voit pitää riittävän etäisyyden ja välttää lähikontakteja kaupungin työntekijöihin ja muihin asiakkaisiin. Riittävän etäisyyden säilyttäminen henkilöiden välillä on yksi keino estää tehokkaasti tartuntoja.

Ryhmäharrastustoiminnan ohjeistukset  Harjoituksiin osallistutaan ainoastaan terveenä. Harjoituksiin tullaan varusteet päällä ja lähdetään suoraan pois silloin kun se on mahdollista (pukuhuoneen käytön minimoimiseksi). Toiminta suunnitellaan siten, että osallistujien on tosiasiallisesti mahdollista pitää riittävä etäisyys toisiinsa koko ajan.

Yhteiskäytössä olevat välineet puhdistetaan harjoitusten alussa ja lopussa, sekä mahdollisuuksien mukaan käyttäjän vaihtuessa. Lasten ja nuorten saattajat pitävät riittävän etäisyyden toisiinsa ja huolehtivat, ettei piha-alueelle synny ruuhkaa. Lapset ja nuoret saatetaan liikuntatilan ulko-ovelle. Muiden kuin vuorolle osallistuvien oleskelu sisätiloissa on kielletty. Vuoron vastuuhenkilö odottaa ulko-ovella, päästää osallistujat sisään ja huolehtii, että ulkopuolisia ei tule sisätiloihin.

Tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien pitämiseen. Tapahtumien yhteydessä suositellaan noudatettavan OKM:n ja THL:n antamaa hygienia- ja turvallisuusohjetta: Suositus koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä.)

Koronaepidemiatilanne on Pohjois-Pohjanmaalla säilynyt tasaisena. Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on lähtenyt laskuun, ja tehohoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on pysynyt matalana.

Edelleen on tärkeää hidastaa tartuntojen leviämistä väestössä. Hyviä keinoja tähän ovat käsihygieniasta huolehtiminen, riittävät turvaetäisyydet ja kasvomaskin käyttö. Tartuntoja havaitaan myös rokotetuilla, mutta rokotukset suojaavat edelleen erittäin hyvin vakavalta taudilta ja niitä suositellaan kaikille kohderyhmään kuuluville.