Joko luit: Pu­das­jär­ven Ryh­mä­ko­ti Kort­tees­sa alkoi uusi ak­tii­vi­sem­pi arki – tältä näyttää vas­ta­val­mis­tu­nees­sa ko­dis­sa, joka on asuk­kai­den mie­les­tä unel­mien täyt­ty­mys

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Tilaajille

Pu­das­jär­vel­lä koet­tiin tu­ho­tul­via 90 vuotta sitten: "I.Po­lo­jär­ven jo­ki­tör­mäl­lä ollut pyyk­ki­pa­ta­kin joutui veden varaan"

Pudasjärvi

Elokuun alkupuolella vuonna 1931 olivat heinätyöt Pudasjärven vähillä pelloilla ja luonnonniityillä parhaassa vauhdissa.Toiveet hyvästä sadosta olivat korkealla, märän kesäkuun jälkeen heinäkuu oli kasvuja suosinut.

Elokuun 10. päivän alkaneet sateet muuttivat tilanteen täysin.

Sarakylässä vettä oli tullut kaatamalla koko vuorokausi. Vesi Livojoessa oli noussut parisen metriä. Hetekylässä kuivattujen Hete- Vuorma- ja Aittojärvien niityt lainehtivat vettä, oli Matti Jurvansuu kertonut Kalevan toimituselle. Heinät jäivät sieltä korjaamatta, vaikka sateen jäljiltä olikin koetettu keräillä pahimmalta tuhoilta säästyneitä niitoksia.

Sarakylästä August Ihme kertoi Liitolle rankkasateiden tehneen ”aivan kamalaa jälkeä”. Vesi oli noussut niin, että ylsi paikoin puoliväliin latojen seiniä. Näin pitkää ja korkeaa kesätulvaa ei ole seudulla nähty miesmuistiin, Liitossa kerrottiin Pudasjärven, Taivalkosken ja Posion kuulumisista.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Kaikki sisällöt verkossa ja sovelluksessa Näköislehti keskiviikkoisin sekä arkisto Kuvagalleriat ja videot Uutiset sähköpostiisi keskiviikkoisin