KEHITYSVAMMAISTEN ASUNTOLAHANKE: Katso videot: Pu­das­jär­vel­lä osoi­tet­tiin mieltä ke­hi­tys­vam­mais­ten asu­mis­olo­jen puo­les­ta – "Ke­hi­tys­vam­mai­sen voitava asua siellä, missä muutkin ih­mi­set"

Ensilumi: Lumi saattoi tulla jo jää­däk­seen, arvioi me­teo­ro­lo­gi Oskari Rockas Il­ma­tie­teen lai­tok­sel­ta

Mainos: Tutustu Ii­jo­ki­seu­dun si­säl­töön tar­jous­hin­taan, lehti + digi 3 kk 24,90 €! Tilaa tästä.

Pu­das­jär­vel­lä kak­si­tois­ta ko­ro­na­tar­tun­taa viikon aikana – kah­des­ti ro­ko­tet­tu­jen osuus sel­väs­ti yli maan kes­ki­ar­von

Pudasjärvellä on todettu päättyvän viikon aikana yhteensä kaksitoista uutta koronatartuntaa.

Viikon tartuntalukemia voi pitää varsin korkeina, sillä ne vastaavat liki neljännestä kaikista viime vuonna alkaneen epidemian aikaisista tartunnoista. Kaupungissa on epidemian aikana todettu sunnuntaihin mennessä yhteensä 49 koronatartuntaa.

Sunnuntaina Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tilastoihin kirjattiin Pudasjärven kohdalle peräti kuusi uutta tartuntaa. Lukemassa on todennäköisesti mukana myös lauantain tartunnat, sillä lauantaina THL ei raportoinut tuoreita koronalukuja.

Oulunkaaren ylilääkäri Tuula Saukkonen totesi torstaisessa tiedotteessa, että korona leviää nyt erityisesti nuorten keskuudessa.

Tartuntojen lisäksi Pudasjärvellä on kerrottu tällä viikolla lukuisista altistumismahdollisuuksista. Katso mahdolliset altistumispaikat ja -ajat tästä jutusta.

Saukkonen vetosi torstain tiedotteessa nuoriin, että nämä ottaisivat koronarokotteen.

Sunnuntain lukemien perusteella Pudasjärvellä yhden rokotuksen on nyt saanut 47,9 prosenttia 12–15-vuotiaista ja 56,5 prosenttia 16–19-vuotiaista. Lukemat ovat selvästi koko maan keskiarvon alapuolella. Ensimmäisen annoksen osalta rokotuskattavuus nousee Pudasjärvellä yli 70 prosentin vasta yli 35-vuotiaiden ikäryhmissä.

Kaikki ikäryhmät huomioiden vähintään kertaalleen on nyt rokotettu 72,4 prosenttia pudasjärveläisistä, mikä on liki maan keskiarvoa.

Kahdesti rokotettujen osuus pudasjärveläisistä on nyt 63,1 prosenttia, mikä on selvästi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja koko maan lukemia enemmän. Kahdesti rokotettujen korkeaa osuutta selittää kaupungin ikärakenne.

Oulunkaari valmistelee kolmansien rokotusten jakoa. Se on määrä aloittaa hoitolaitosten asukkaista ja sote-henkilöstöstä.

Ainakin tässä vaiheessa kolmannet rokotukset koskevat vain pientä joukkoa.

Ryhmään kuuluu esimerkiksi vakavasta immuunipuutoksesta kärsiviä sekä henkilöitä, jotka ovat saaneet ensimmäisen ja toisen rokotteensa keväällä ensimmäisten rokotettujen joukossa, vain muutaman viikon välillä toisistaan.

Oulunkaari julkaisee ajantasaisia tietoja rokotuksista verkkosivuillaan päivittyvässä tiedotteessa.