Mainos: Tilaa Iijokiseutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Pro­fi­nin rooli muut­tu­mas­sa – ovien ja ik­ku­noi­den te­ki­jäs­tä jär­jes­tel­mien toi­mit­ta­jak­si

Uusinta uutta on Profinin liukuseiniin kehitelty sähköinen ohjaus. Profinilla on meneillään merkittävien investointien kausi.
Uusinta uutta on Profinin liukuseiniin kehitelty sähköinen ohjaus.
Uusinta uutta on Profinin liukuseiniin kehitelty sähköinen ohjaus.
Kuva: Toivo Kiminki

Parin viikon kuluttua tulee viisi vuotta pudasjärveläisen Profin Oy:n sukupolvenvaihdoksesta. Yrityksen perustajat Martti ja Pirjo Haapala jättivät silloin vetovastuun Mikko Haapalalle.

– Silloin valittu strategia on pitänyt ja tuotanto kehittynyt suunnitelmien mukaan, toimitusjohtaja Mikko Haapala saattaa nyt todeta.

Japani on vakiintunut Profinin tuotteiden käyttömaaksi, lisäksi tuotantoa menee Venäjälle ja Norjaan.

Uusimpana aluevaltauksena yhtiö aloittaa Ruotsin markkinoilla. Vähissä määrin sinne on Pudasjärveltä vientiä ollutkin, nyt tähtäin on selvästi suuremmissa määrissä, Haapala sanoo.

Hän naurahtaa yhtiön aloittaneen jo edellisten omistajien aikana viennin paljon hankalammasta päästä. Japani on vakiintunut Profinin tuotteiden käyttömaaksi, lisäksi tuotantoa menee Venäjälle ja Norjaan.

Yhtiön suunnitelmissa on kasvattaa vientiä edelleen, uusia kohdemaitakin on tähtäimessä. Nyt Suomen markkinat vetävät yhtiön tuotannosta noin 60 prosenttia.

Muutamassa vuodessa Profin on muuttanut toimintastrategiaansa entistä enemmän asiakkaiden tarpeisiin suunniteltujen järjestelmien toimittajaksi. Lasiliukuseinät ja ikkuna-ovi-seinäratkaisut ovat nykyään tuotannon pääsuunta, perinteisiä ikkunoita ja ovia ei enää tehdä.

– Lasiliukuseinät edellä tässä mennään. Niistä kertyy suurin osa meidän liikevaihdostamme, osuus on neljän vuoden aikana lisääntynyt tuntuvasti.

Kerrostaloihin räätälöidyt järjestelmät ovat merkittävä osa tuotantoa. Toimitusjohtaja Haapala määrittelee Profinin tämänhetkisen tuotannon olevan taloelementtitehtaan ja ikkuna- ja ovitehtaan välissä.

Tuotannon muutos on pannut tehdashallia uusiksi. Kun kerrostaloihin tarvitaan mittavia ikkuna-seinä-ratkaisuja, ei tuotteiden käsittely käsipelissä ole enää käytännöllistä, ei aina mahdollistakaan.

– Viime kesänä uusitulla tuotantolinjalla voidaan nyt valmistaa jopa 8 metriä pitkiä ja kolme metriä korkeita elementtejä. Painoa sellaisella on jo puolisentoista tonnia.

Keväällä Profinilla uusitaan maalaamo. Seuraavaksi suunnittelupöydälle otetaan tehtaan koneistuksen uusiminen.

Tehtyjen ja meneillään olevien investointien arvo on puolitoista miljoonaa euroa, Mikko Haapala laskee. Seuraavien kahden vuoden aikana investoidaan lisää, euroissa ainakin saman verran.

Investoinnit ja uudistuminen ovat toimitusjohtajan mukaan tarpeen kilpailukyvyn säilyttämiseksi.

– Entisten seinien sisään tehdään uutta. Tuotanto pyörii silti koko ajan. Nyt mennään kahdessa vuorossa, viime vuoden lopussa meitä profinilaisia oli 60. Viimeisten kolmen vuoden aikana väkeä on lisätty parillakymmenellä.

Pudasjärveltä löytyy Haapalan mukaan hyviä ja sitoutuneita työntekijöitä. Väkeä kulkee myös Oulusta ja yhtiöllä on toimipaikka sielläkin. Ruotsiin ollaan palkkaamassa muutama henkilö sinne perustettavaan maayhtiöön.

Vaikka näkyvin, tai läpinäkyvin, kuten Mikko Haapala naurahtaa, osa Profinin tuotteita eli lasi, tulee valmiiksi mitoitettuina kappaleina muualta kuten alumiinikin, on ydinosaaminen edelleen Pudasjärvellä.

– Puun käsittely on Profinin erikoisosaamista. Puitteet ja karmit tehdään täällä. Liimaustekniikka on ydin, se on pitkälti itse yhteistyökumppanien kanssa kehitettyä. Esimerkiksi yksi puite voi sisältää 12 eri puukomponenttia.

Liimaamalla saadaan vaikea materiaali, puu, elämättömäksi ja siten isoihinkin seinäelementteihin käyväksi. Tuntuva osa Profinin käyttämästä puusta tulee ulkomailta, kaikkia puulajeja kun ei Suomesta saa.

Lehtikuusi tulee Venäjältä, tammi enimmäkseen Etelä-Ruotsista. Kotimaistakin puuta käytetään, eniten sahataan vielä mäntyä, lähinnä Japaniin meneviin tuotteisiin. Profinin ehdottomasti vaatimaa pinnanmyötäisesti sahattua pelkkaa ei ole helppo saada, Haapala tietää.

Näkyvien materiaalien ohessa Profinilla kehitetään tuotteisiin näkymätöntä, älykkyyttä. Haapala kertoo älykännykällä tai iPadilla avattavien ovien olevan jo todellisuutta.

– Uusilla ratkaisuilla haemme lisää jalansijaa ja tuotteille ylivoimaa. Käytettävyys ja esteettömyys ovat myös tärkeitä. Tuotteittemme muotoilu ja viimeistely ovat todella tärkeitä.

Profinin tuotesuunnittelu on tiukasti omissa käsissä. Jo pitkään siitä on vastannut sveitsiläislähtöinen Rolf Graber.