Kaikilla Naisten Pankin toimijoilla on sama tavoite: tukea kehitysmaiden naisten työtä köyhyyden voittamiseksi. Vapaaehtoisyhteisö Naisten Pankki kerää lahjoituksia kehitysmaiden naisten aseman, yrittäjyyden ja toimeentulon kehittämiseksi kestävän kehityksen periaattein.
Pudasjärven Naisten Pankin ryhmä aloitti toimintansa viime syksynä ”puskaradion” voimin, kun asiasta innostuneet naiset kutsuivat toisiaan mukaan toimintaan.
Suvi Kipinä kertoo, että seurakunnassa työskennellessään hän sai säännöllisesti tietoa Naisten Pankin toiminnasta Kirkon Ulkomaanavun tiedotuksesta.
– Nyt oli oikea aika aloittaa toiminta täällä, Kipinä ja muut mukaan lähteneet naiset muistelevat.
Pudasjärven Naisten Pankki ei ole rekisteröitynyt yhdistys, vaan vapaa verkosto, jonka toimintaan kaikki ovat tervetulleita. Naisia yhdistää halu parantaa naisten asemaa maailmalla.
– Toiminta tehdään mahdollisimman helpoksi ja stressittömäksi, naiset nauravat.
Ryhmä on aloittanut aktiivisen toiminnan: Joulukuussa kokoonnuttiin jo kirjastolle laulamaan naisille ammatteja. Tammikuussa Naisten Pankin koordinaattori Jaana Hirsikangas kävi Pudasjärvellä kouluttamassa vapaaehtoisia.
Pudasjärvellä Naisten Pankki kokoontuu joka kuukauden toinen torstai. Kokoontumistilana on seurakuntakodin vieressä sijaitseva Kanttorila, mutta toimintaa on muuallakin.
Ensimmäisen vuoden aikana naisten tavoitteena on tehdä verkostoa tunnetuksi ja kerätä varoja. Kevääksi on suunniteltu järjestettävän muun muassa naistenpäivän tapahtuma ja lipaskeräys.
Naisten Pankki on suomalaisten naisten perustama vapaaehtoinen yhteenliittymä. Se sai alkunsa lähes kymmenen vuotta sitten, kun joukko suomalaisia vaikuttajanaisia osallistui Kirkon Ulkomaanavun järjestämälle matkalle sisällissodan runtelemaan Liberiaan.
Naisten Pankki on kasvanut huimaa vauhtia.
– Unelma paremmasta kannustaa. Naisten pankki toimii yli 40 paikkakunnalla, ja arvioiden mukaan mukana on yli 3 000 vapaaehtoista. Tapahtumia on vuosittain yli 500, Hirsikangas luettelee ja iloitsee siitä, että toiminta on lähtenyt Pudasjärvellä oma-aloitteisesti liikkeelle.
– Paikallisen tason toiminnalla on äärimmäisen tärkeä rooli.
Ilo pitää Naisten Pankin elossa.
– Positiivinen liekki ja hyvä fiilis leviävät. Kenenkään ei ole pakko, vaan kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen. Keskinäinen kunnioitus kaikilla tasoilla on myös tärkeää, Hirsikangas esittelee.
Naisten Pankin toiminta on myös läpinäkyvää ja pitkäkestoista, sillä kaikki tiedot ovat julkisia ja kaikki Kirkon Ulkomaanavun toteuttamat hankkeet kestävät vähintään kolme vuotta.
Vuosien saatossa varoja on kerätty jo lähes 11 miljoonaa, ja toiminta on tavoittanut 41 800 kehitysmaiden naista ja yli 200 000 perheenjäsentä – vaikutukset ovat olleet merkittäviä.
Naisten Pankki kerää lahjoitusvaroja sillä ajatuksella, että rahoilla saadaan naisille ammatteja ja siten työtä ja toimeentuloa koko perheelle ja yhteisöille. Varoja kartutetaan monin tavoin aina käsityöpiireistä lipaskeräyksiin, konserteista kirppiksiin ja arpajaisista huutokauppoihin.
Varoja hallinnoi Kirkon Ulkomaanapu, mutta Naisten Pankki ei ole lähetystyötä eikä yleistä kehitysapua.
– Tämä toiminta on ihmiseltä ihmiselle.