Urheilu: Pu­das­jär­vel­tä ko­toi­sin oleva Henna Van­ha­nen työs­ken­te­lee yöt OYSin päi­vys­tyk­ses­sä ja nukkuu päivät – Neljän lapsen äiti on yli­voi­mai­ses­ti Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan

Tapahtumat: Van­hus­ten­vii­kol­la iästä tehdään numero – Pu­das­jär­vel­lä on tar­jol­la mo­ni­puo­li­ses­ti oh­jel­maa ja toi­min­taa

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Porojen rykimä on al­ka­mai­sil­laan – ­hir­vai­ta on syytä varoa

Rykimä eli porojen kiima-aika on aluillaan ja se kestää loka-marraskuulle saakka, Paliskuntain yhdistys tiedottaa.

Rykimäaikana hirvaat eli urosporot ovat mustasukkaisia vaatimista eli naarasporoista. Tavallisesti porot väistävät ihmisiä, mutta rykimäaikaan on syytä pysyä poissa hirvaiden tieltä ja erityisesti hirvaan ja naarasporojen välistä, tiedotteessa muistutetaan.

Poroja havaitessa on viisainta kiertää ne kauempaa. Porojen yllättämisen voi välttää taputtamalla käsiään ja pitämällä muuten ääntä. Näin myös porot huomaavat ajoissa väistää kulkijaa.

Poroja kohti käveleminen on syysaikaan unohdettava. Hirvas voi ahdisteltuna kokea ihmisen uhkaavan asemaansa ja tulla päälle. Valokuvaaminen ja muu porojen syksyinen ihastelu on syytä hoitaa turvallisen etäisyyden päästä.

Mikäli joutuu hirvaan hyökkäyksen kohteeksi, kannattaa ottaa jalat alle.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.