VAALIKONE: Vastaa Ii­jo­ki­seu­dun vaa­li­ko­neen ky­sy­myk­siin ja katso kuka voisi olla eh­dok­kaa­si

ALUEVAALIT: En­nak­ko­ää­nes­tys päättyi – ­Pu­das­jär­vel­lä vai­sum­paa, Tai­val­kos­kel­la ak­tii­vi­sem­paa kuin maa­kun­nas­sa kes­ki­mää­rin

VESI- JA VIEMÄRI: Kas­vo­mas­kit ai­heut­ti­vat tu­kok­sen vie­mä­ri­ver­kos­tos­sa – pieni hai­rah­dus saattaa ai­heut­taa isot kulut ja lopulta se näkyy veden hin­nas­sa

Tilaajaetu: Ilmoita vauvasi mak­sut­ta mukaan Ii­jo­ki­seu­dun Vauvat 2021 -koos­tee­seen tästä!

Kolumni

Polt­to­ai­neet ki­pu­ra­jal­la – ­die­se­lin lit­ra­hin­ta paikoin jo kah­des­sa eurossa

Pudasjärvi

Päätoimittajalta

Olen merkinnyt ajopäiväkirjaani kaikki auton tankkaukset. Merkinnät ovat aika karua luettavaa. Vuonna 2020 edullisin tankkaus dieseliä maksoi 1,161 euroa litra. Hinta oli noussut loppuvuoteen mennessä 1,319 euroon litralta.

-
Kuva: Janne Körkkö

Varsinainen korotus hintoihin tuli kuitenkin viime vuonna. Edullisinta diesel oli alkuvuodesta 1,354 euroa litra ja kalleinta loppuvuodesta 1,719 euroa.

Vanha vitsi vain viidelläkympillä tankkaamisesta joka kerta ei enää naurata. Auton tankin täyttö kevensi kukkaroa ensin noin 80-90 euroa per kerta. Nyt samalla kun tankki täyttyy, niin lompakko tyhjenee reilun satasen verran.

Ei ihme, että eduskunnassa on tehty aloite ns. ammattidieselistä, joka olisi liikenneyrittäjille edullisempaa. Kuljetuskustannukset, erityisesti meillä, näyttelevätkin suurta osaa elinkeinoelämän kuluissa että yleisimminkin kustannustasossa.

Hintojen nousun taustalla on tavoite kotimaisen uusiutuvan ja kalliimman polttoaineen osuuden kasvattamisesta. Tavoite on ilmaston puolesta kaunis, mutta se riipaisee eniten niiden kukkaroa, joille polttoaineiden osto on välttämättömintä.

Nyt olisi syytä nostaa esille myös dieselautojen käyttövoimaveron poisto, vaikkapa pitkien etäisyyksien alueilta. Verohelpotuksiahan jo lupailtiinkin.