Poliisi on odo­tet­tu vieras vas­taa­not­to­kes­kuk­ses­sa, jossa arki on täynnä odot­ta­mis­ta

Hunar Jalal Ahmed, Bayan Jalal Ahmad ja Shiraz Ahmad käyvät Kurenalla ostoksilla vastaanottokeskukselta.
Hunar Jalal Ahmed, Bayan Jalal Ahmad ja Shiraz Ahmad käyvät Kurenalla ostoksilla vastaanottokeskukselta.
Kuva: Toivo Kiminki

Poliisi on odotettu vieras vastaanottokeskuksessa, tietää Oulun vastaanottokeskuksen Pudasjärven yksikön vastaava ohjaaja Kristiina Laatikainen. Ulkomaalaispoliisi Oulusta tuo turvapaikkaa Pudasjärvellä odottaville tiedon maahanmuuttoviraston päätöksestä.

– Unettomia öitä siellä vietetään päätöstä odotellessa. Tämänhetkinen tilanne on se, että hiukan alle puolet hakijoista saa myönteisen turvapaikkapäätöksen.

Noin puolet oleskeluluvan saaneista muuttaa Pudasjärveltä Ouluun. Loput lähtevät kauemmas etelään, koska siellä useimmilla on jo valmiit tuttavuusverkostot.

– Pudasjärvellä on vastaanottokeskuksessa tehdyn asiakastyytyväisyyskyselyn perusteella hyvä ilmapiiri, eikä rasistista kohtelua ole juuri koettu pitäjälläkään, Laatikainen jatkoi.

Viime vuonna rajusti lisääntynyt turvapaikanhakijoiden määrä näkyi Pudasjärvellä vastaanottokeskuksen paikkamäärässä, joka kasvoi 180:een. Määrä laskee kuitenkin suunnitellusti entiseen 110:een.

Alle puolet turvapaikanhakijoista saa myönteisen päätöksen

Kaupungin kehittämisjohtaja Jorma Pietiläinen ynnäilee vastaanottokeskuksen väen näkyvän paikallisessa taloudessa selvästi. Koska asukkaat hankkivat ruokatarvikkeensa itse, heidän kuukausittaisesta 315 euron vastaanottorahastaan jää suurin osa kauppoihin.

Parasta aikaa kehittämistoimessa valmistellaan Unelmatehas-suunnitelmaa, jossa Rimminkankaan entiset koulutilat saavat uutta käyttöä. Siellä on tarkoitus luoda myös sellaisia työpaikkoja, joissa suomen kielen taitoa ei tarvittaisi, vaan esimerkiksi kiintiöpakolaiset voisivat kotoutua työtä tekemällä.

Pietiläinen on kuullut hyvää palautetta Pudasjärvellä toteutetusta kotouttamismallista. Esimerkiksi kiintiöpakolaisina tulleiden perheiden lasten kouluun pääsy on täällä todella nopeaa muihin paikkakuntiin verrattuna.

Kehittämisjohtaja toivoo silti tavallisilta kuntalaisilta lisää aktiivisuutta juuri tulijoiden kotoutumisen alkuvaiheeseen. Vapaaehtoisvoimin on maahanmuuttajia kuitenkin kotoutettu monin tavoin, niin marjametsään kuin kalavesille opastamalla.

Hyvää kuuluu ainakin Luetaan yhdessä -ryhmästä. Se on aktiivinsa Pirkko Polven mukaan saamassa syksyllä muutaman uuden jäsenen. Toiminta lähti aikanaan alkuun Syötteellä lomailevan oikeushammaslääkäri Helena Rannan ehdotuksesta.

Maahanmuuttajat Pudasjärvellä

Pudasjärvi on vielä selvästi jäljessä vuonna 2008 asetetusta tavoitteesta, jonka mukaan maahanmuuttajia olisi väestöstä 10 prosenttia. Nyt osuus on parisen prosenttia.

Nyt väkeä on liki kahdestakymmenestä maasta, yksin vastaanottokeskuksessa puhutaan noin 25 eri kieltä. Siellä asuvat turvapaikanhakijat ovat yksi ryhmä maahanmuuttajia.

Kiintiöpakolaisia on Pudasjärvelle tullut Kongon demokraattisesta tasavallasta. Touko-kesäkuun lopulla heitä tuli 13 tämän vuoden 30:n kiintiöstä. Tulijat ovat perheitä pakolaisleireiltä.

Tällä kertaa nuorin maahanmuuttaja on noin kolmen kuukauden ikäinen.

Vastaanottokeskuksessa vanhin on nyt 65-vuotias, siellä oleskelevien keski-ikä on noin 30 vuotta.

Maahanmuuttajatavoitteeseen luetaan myös työperäiset maahanmuuttajat, paluumuuttajat esimerkiksi Ruotsista sekä tänne perhesiteiden vuoksi tulevat ulkomaalaiset.