Joko luit: Pu­das­jär­ven Ryh­mä­ko­ti Kort­tees­sa alkoi uusi ak­tii­vi­sem­pi arki – tältä näyttää vas­ta­val­mis­tu­nees­sa ko­dis­sa, joka on asuk­kai­den mie­les­tä unel­mien täyt­ty­mys

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Poh­jois-Poh­jan­maan koor­di­naa­tio­ryh­mä pitää ko­ronapas­sin käyt­töön­ot­toa hyvänä toimena vai­keu­tu­nees­sa epi­de­mia­ti­lan­tees­sa – "Vält­tä­mät­tö­miä ra­joi­tuk­sia pys­ty­tään koh­den­ta­maan vai­kut­ta­vas­ti"

Koronaepidemiatilanne on pahentunut Pohjois-Pohjanmaalla viime viikkojen aikana. Alueellisen koordinaatioryhmän mukaan suurin osa tartunnoista on todettu rokottamattomilla. Kuvituskuva.
Koronaepidemiatilanne on pahentunut Pohjois-Pohjanmaalla viime viikkojen aikana. Alueellisen koordinaatioryhmän mukaan suurin osa tartunnoista on todettu rokottamattomilla. Kuvituskuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Pohjois-Pohjanmaalla otetaan keskiviikkona 17. marraskuuta käyttöön uusia rajoituksia ravintoloiden aukioloaikoihin ja paikkamääriin. Rajoitukset koskevat ravintoloita, jotka eivät ota käyttöön koronapassia.

Ravintolat, jotka edellyttävät asiakkailtaan koronapassia, eli todistusta täydestä koronarokotesarjasta, sairastetusta koronataudista tai tuoreesta negatiivisesta koronatestistä, voivat toimia normaalisti ajankohtaisia hygieniaohjeita noudattaen.

Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilannetta seuraava alueellinen koordinaatioryhmä totesi kokouksessaan tiistaina, että rajoituksien asettaminen on välttämätöntä epidemian hillitsemiseksi.

– Vaikka epidemiatilanne kehittyy huolestuttavaan suuntaan, näemme koronapassin käyttöönoton alueella myönteisenä asiana. Sen avulla epidemian kannalta välttämättömiä rajoituksia pystytään kohdentamaan vaikuttavasti, ja samalla pystymme pitämään yhteiskuntaa auki, koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala kommentoi tiedotteessa.

Koronarokotukset etenevät Pohjois-Pohjanmaalla edelleen hitaasti ja rokotekattavuus on muuta maata alhaisemmalla tasolla. Tällä hetkellä maakunnassa yli 12-vuotiaasta väestöstä 76,5 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta. Koronapotilaiden määrä alueen sairaaloissa kasvaa, ja testaaminen ja tartuntojen jäljitys kuormittavat terveydenhuoltoa.

Koronatartuntoja on todettu pääasiassa rokottamattomilla ihmisillä ja sairaalahoitoa vaatineista potilaista suurin osa on ollut rokottamattomia.

Pohjois-Pohjanmaa luokitellaan koronaepidemian leviämisalueeksi alhaisen rokotekattavuuden ja terveydenhuollon kuormituksen vuoksi.

Alueellinen koordinaatioryhmä esittää Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle sisätiloissa järjestettävien tilaisuuksien osallistujamäärien rajoittamista tilanteissa, joissa riski koronatartunnalle on korkea. Jos aluehallintovirasto päättää rajoituksista, tapahtumajärjestäjät voivat vapautua rajoituksista edellyttämällä koronapassia.

Pohjois-Pohjanmaan suosituksia

Maskin käyttöä suositellaan aina julkisissa sisätiloissa liikuttaessa henkilöille, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa.

Rokotetuille henkilöille maskin käyttöä suositellaan oman harkinnan mukaan julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan pidemmän aikaa. Tällaisia ovat esimerkiksi yleisötilaisuudet.

Rokotesuojasta riippumatta maskin käyttöä suositellaan kaikille henkilöille matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä.

Maskia tulee käyttää joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana.

Korona-ajan yleiset turvallisuusohjeet hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ovat voimassa.

Sairaana tulee jäädä kotiin sairastamaan.

Aiemman kaltaista, kansallisen tason leviämisvaiheen etätyösuositusta ei ole tällä hetkellä voimassa Pohjois-Pohjanmaalla.

Työpaikoilla suositellaan kuitenkin edistämään sellaisia järjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Lähde: Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri