Oulussa tällä vii­kol­la noin 40 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa – tar­tun­to­jen määrä kas­vus­sa Poh­jois-Poh­jan­maal­la

Pudasjärvi
Koronatartuntojen määrä on lisääntynyt Pohjois-Pohjanmaalla, mutta tilanne on edelleen hallinnassa. Pudasjärvellä koronatestissä voi käydä terveysasemalla.
Koronatartuntojen määrä on lisääntynyt Pohjois-Pohjanmaalla, mutta tilanne on edelleen hallinnassa. Pudasjärvellä koronatestissä voi käydä terveysasemalla.
Kuva: Juha Hagelberg/arkisto

Oulussa on tällä viikolla torstaihin mennessä todettu noin 40 uutta koronatartuntaa, joista hieman alle puolet ovat tulleet tietoon keskiviikkona, kerrotaan Oulun kaupungin tiedotteessa.  Altistuneita on useita satoja ja heidät on pääsääntöisesti tavoitettu. Altistuneiden kontaktointi jatkuu koko ajan.

Koronatartuntojen määrissä on Pohjois-Pohjanmaalla tapahtunut kuluneella viikolla selvää kasvua. Epidemia on kuitenkin edelleen hallinnassa, sillä lähes kaikkien tartuntojen lähteet on toistaiseksi pystytty jäljittämään ja altistuneet on tavoitettu. Tartuntaketjut ovat pääasiassa perheiden sisäisiä tai liittyvät harrastustoimintaan, todetaan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa..

–Suuri osa nyt Oulun seudulla havaituista tartunnoista ja joukkoaltistumisista liittyy ryhmäurheiluharrastuksiin. Tulemme käymään keskustelua yhteistyössä alueen urheiluseurojen kanssa, miten turvallisuutta voitaisiin parantaa ja tartuntoja tulevaisuudessa ehkäistä, Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYS:n johtajaylilääkäri Juha Korpelainen kommentoi.

Uusille alueellisille suosituksille tai rajoituksille ei ole koordinaatioryhmän mukaan tällä hetkellä tarvetta.

Voimassa ovat THL:n suositukset maskin käytöstä joukkoliikennevälineissä, matkalla koronatestiin ja karanteenin aikana sekä maahan saavuttaessa riskialueilta. Pohjois-Pohjanmaalla on lisäksi voimassa maskisuositus terveydenhuoltoon sekä ohje siirtyä etätyöhön mahdollisuuksien mukaan. Yli 50 hengen tilaisuuksissa tulee noudattaa koronaturvallisuuteen liittyvää ohjeistusta.

Karanteeniin asetettujen tulee noudattaa tartuntatautiviranomaisten ohjeita. Karanteenissa ei saa poistua kotoa.

Tartuntaketjut ovat pääosin hyvin selvillä. Joukossa on vain muutamia tartuntoja, joissa tartunnanlähde on epäselvä, muistuttaa Oulun kaupunki tiedotteessaan. Tartuntoihin liittyy useita joukkoaltistumisia, joista suurin ryhmä ovat nuorten ryhmäurheiluharrastuksissa syntyneet nuorten ja aikuisten altistumiset, sekä perheensisäiset tartunnat.

Oulun kaupunki on lisännyt jäljittämiskapasiteettiaan vastaamaan syntyneeseen tilanteeseen ja varautuu tartunnan saaneiden ja altistuneiden kontaktoimiseen ja jäljittämiseen myös viikonlopun ajan.

Karanteeniin asetettujen tulee noudattaa tartuntatautiviranomaisten ohjeita erityisesti karanteenisäännösten osalta.

– Karanteenissa ei saa poistua kotoa. Samoin testitulosta odottaessa tulee käyttäytyä, kuten karanteenissa, ohjeistaa Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo.

Koronatestiin on edelleen tärkeää hakeutua ajanvarauksen kautta lievissäkin oireissa. Aikoja on tarjolla runsaasti ja testituloksen saa nopeasti.

Paras keino ehkäistä koronatartuntaa on huolehtia riittävästä etäisyydestä kanssaihmisiin, pestä käsiä tai käyttää käsihuuhdetta, sekä käyttää maskia joukkoliikenteessä ja aina kun etäisyyden pitäminen toisiin ihmisiin ei ole mahdollista.