Koulut alkaa: Pu­das­jär­vel­lä syys­lu­ku­kau­den kes­ki­viik­ko­na aloit­taa yli 900 pe­rus­as­teen op­pi­las­ta – katso kou­lu­jen op­pi­las­mää­rät

Kesäkuvakisa: Osal­lis­tu Ii­jo­ki­seu­dun ke­sä­ku­va­ki­saan ja voita hienoja pal­kin­to­ja – Katso jat­ku­vas­ti täy­den­ty­vä ku­va­gal­le­ria

Osuus­kun­ta työl­lis­tää ja tuottaa pal­ve­lu­ja Pu­das­jär­vel­lä – Työ­pu­das toi­mi­nut vii­si­tois­ta vuotta

Anna Kuukasjärvi on tyytyväinen Työpudaksen asiakas. Sirkka Honkanen antoi hänelle kyytiä viime viikolla.
Anna Kuukasjärvi on tyytyväinen Työpudaksen asiakas. Sirkka Honkanen antoi hänelle kyytiä viime viikolla.
Kuva: Toivo Kiminki

Siivikkolainen Sirkka Honkanen on ollut Osuuskunta Työpudaksen toiminnassa mukana alusta, vuodesta 2002 alkaen. Nyt hän on yksi osuuskunnan neljästä työssä olevasta jäsenestä, heistä ainoa kokoaikaista työtä tekevä.

Honkanen kiertää tarpeen mukaan myös Kurenalan ulkopuolella siivoamassa, ulkoiluttamassa ja avustamassa asiakkaitaan. Muut tällä kertaa samoja töitä tekevistä osuuskuntalaisista tekevät osa-aikaista työtä Kurenalla asuvien asiakkaiden luona.

Työpudaksessa on 15 jäsentä, kertoo osuuskunnan paperitöitä hoitava Anja Tolkkinen. Työpudas on hänen mukaansa toiminut hyvin, nytkin on tarjolla jäsenille sellaisia töitä ja siihen tahtiin, joita he mieluiten tekevät.

– Me kun olemme enimmäkseen vähän ikääntyneempiä, niin osa-aikainen työ sopii hyvin. Moni hyväkuntoinen eläkeläinenkin on näin saanut työtä ja lisäeuroja.

Työpudaksen jäsenissä on myös miehiä, mutta heille ei ole sopivia töitä juuri ollut tarjolla, Tolkkinen kertoo. Osuuskuntalaiset ovat kotimiehinä, omaishoitajan sijaisina, tekevät kotiutuspalveluita, siivouksia, kauppa- ja asiointiavustusta, saattoavustusta, saunotus- ja pesupalveluita, hän luettelee.

– Suurin työllistäjä on ollut Oulunkaaren kuntayhtymä. Myös monet yksityiset ostavat palveluita esimerkiksi ikääntyneille omaisilleen. Asiakkaissa on myös itse maksavia sekä veteraaneja, joiden palvelut yhteiskunta kustantaa.

Tolkkinen on itsekin ollut ulkoiluttamassa vanhuksia, kun vakituinen työntekijä on ollut estyneenä.

– Monille asiakkaille on tärkeintä, kun saavat puhekaverin, hän tietää.

Osuuskunta laskuttaa palveluistaan jokseenkin saman hinnan kuin muutkin alalla toimivat. Talous on pysynyt hyvässä kunnossa, voittoahan ei meidän ole tarkoituskaan kerryttää, Tolkkinen sanoo.

Osuuskunnan jäsenet hankkivat työkohteensa enimmäkseen itse, samoin sopivat asiakkaan kanssa työhön sopivan ajankohdan.

Anja Tolkkinen kertoo hoitavansa lähinnä laskutusta.

Tällä kertaa Työpudaksella on haussa siivooja-ulkoiluttajan työ. Ihan helpolla ei oikeaa henkilöä ole löytynyt, jokunen kiinnostunut sentään on ollut.

– Työpaikka on avoinna myös TE-toimistossa. Sen kanssa on aiemminkin asioitu. Nyt näyttää vähän vaikealta, mehän emme voi luvata välttämättä muuta kuin osa-aikaista työsuhdetta.

– Ammattitutkintoa ei vaadita, itse opitut taidot riittävät muuten ahkeralle työntekijälle, Tolkkinen naurahtaa.

Kaikilla nyt työssä olevilla osuuskuntalaisilla olisi hänen tietämänsä mukaan töitä jopa liian kanssa. Hän luottaa työntekijän löytyvän.

Yksityisille asiakkaille tehtävän työn hyväksi puoleksi hän tietää vaihtelevuuden ja kohtuullisen työtahdin.

Monet meidän asiakkaista haluavat, että siivooja ehtii myös jutella heidän kanssaan työnsä ohessa, Anja Tolkkinen kertoo.