Nyt va­roit­taa Saana Piri, jolle sattui paha haaveri Pu­das­jär­vel­lä: kypärä oli kotona

Saana Piri haluaa varoittaa muita lapsia ja nuoria kypärättömyydestä liikenteessä.
Saana Piri haluaa varoittaa muita lapsia ja nuoria kypärättömyydestä liikenteessä.
Kuva: Toivo Kiminki

Lakarilla asuva koululainen Saana Piri sai kesäloman alkupuolella niin kovan opetuksen, että haluaa kertoa siitä muillekin. Hän kaatui pyörällä ollessa pikkusisko-Alisan kanssa ajelemassa lähellä kotia.

Yleensä tunnollisesti suojakypäriä käyttäviltä sisaruksilta olivat lähteneet ajelemaan, kuten kesäiltaisin usein on tapana. Mielessä taisi olla, että ei näin lyhyelle ajelulle kypärää tarvitse laittaa, Saana muistelee.

Muutama kymmenen metrin päässä kotoa se sitten sattui. Saana kaatui etupyörän osuttua tiessä olleeseen koloon ja päätyi pyörältään muutaman metrin päähän asvalttiin pää edellä. Tyttö itse ei sitä muista, mutta pikkusisko on sen kertonut.

Paikalle sattuneet ohikulkijat olivat häntä puhuttaneet ja soittaneet sitten ambulanssin paikalle. Saanan äiti Jaana Kyngäs kertoi tyttöä tutkitun paikalla ja todetun, että vakavaa ei näytä sattuneen.

Saana otettiin osastolle puolen yön aikoihin.

– Kotona Saana alkoi heti voida pahoin, oksenteli ja valitti pääkipua. Menimme terveysasemalle, siellä hän oli unelias. Lääkäri otti seurantaan, oksentelu jatkui mutta olo ei näyttänyt helpottuvan.

Lääkärin tutkimuksen seurauksena oli ambulanssikyyti Ouluun yhteispäivystykseen. Siellä vierähti aikaa, mutta Saana otettiin osastolle puolen yön aikoihin, Kyngäs muistelee.

– Tutkimuksissa selvisi, että pelkällä säikähdyksellä ei Saana todellakaan päässyt. Hänellä todettiin kallonpohjan murtuma ja aivoverenvuoto.

Jaana Kyngäs kertoi lääkärin Oulussa pitäneen ainoana oikeana ratkaisuna lähteä vastaanotolle heti, jos lapsi saa kolhuja, on ne ilman muuta lääkärin tutkittava.

Lauantaina sattuneen tapaturman jälkeen Saana Piri pääsi kotiin torstaina. Komento oli tiukka, mitään rasitusta ei saa tulla. Odotetut kesän riennot uinteineen ja pyöräilyineen jäävät pois, Jaana Kyngäs kertoo. Tutkimukset jatkuvat edelleen. Saana kertoo pään olevan välillä kipeänä.

Saana oli äitinsä kertoman mukaan jo Oulussa toipuessaan halunnut, että tapauksesta pitäisi kertoa varoittavana esimerkkinä muille. Vaikutus on jo näkynyt, äiti- Jaana kertoo tuttujen ja sukulaisten nyt huolehtivan kypärät lasten päähän lyhyellekin pyörälenkille.

– Vahinko saattaa sattua vaikka missä. Siksi kannattaa kypärä laittaa päähän aina kun pyörällä ajelee. Minusta olisi hyvä ajatus määrätä kypärä pakolliseksi koulumatkoja pyöräillessä, Saana Piri sanoo.

Hän ei haluaisi kenellekään sattuvan itselleen käynyttä vahinkoa. Hän on varma, että kypärä olisi estänyt hänenkin loukkaantumisensa. Se vain oli silloin väärässä paikassa eli kotona, hän harmittelee.