LIIKENNE: Lop­pu­vuo­si on po­ro­ko­la­rei­den syn­kin­tä aikaa – Am­mat­tiau­toi­li­ja: "Kai­kil­la po­roil­la pitäisi olla hei­jas­tin. Olen vält­tä­nyt kym­me­niä ko­la­rei­ta, kun olen ha­vain­nut hei­jas­tin­po­ron"

OSAO: Am­mat­ti­opis­toa ollaan muut­ta­mas­sa Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­ta­lol­le – Toi­veis­sa on, että opis­ke­li­jat ja kau­pun­gin johto oli­si­vat saman katon alla jo ensi syksynä

Talousarvio: Bud­jet­ti­esi­tys läpi kau­pun­gin­hal­li­tuk­ses­sa: Pu­das­jär­vel­le tehdään yli kaksi mil­joo­naa euroa yli­jää­mäis­tä ta­lou­sar­vio­ta, mutta liik­ku­ma­va­raa ei silti ole

Nousut ja laskut: "Vanhat autot ja pitkät matkat ei ole hyvä yh­dis­tel­mä Per­jan­tai­pals­tan­kaan mie­les­tä"

Pudasjärvi

Nousut

Maanpuolustus. Keskustan salamakommentaattori ja ajatusten vuolas puro, Mikko Kärnä, esittää maanpuolustusveroa. Veron määrä olisi riippuvainen paitsi varallisuudesta, myös varusmiespalveluksesta ja maanpuolustustyöstä. Verotetaankohan Kärnän esityksessä kapteeni evp:tä enemmän kuin sotamiestä.

Matkailu. Vilkastanut kotimaan matkailu näkyy myös tien päällä pulaan joutuneiden autoilijoiden määrässä. Vakuutusyhtiö Ifin mukaan henkilöautojen hinausten määrä on kasvanut kesän aikana yli 30 prosenttia verrattuna edeltäneeseen kesään. Vanhat autot ja pitkät matkat ei ole hyvä yhdistelmä Perjantaipalstankaan mielestä.

Lääkkeet. Vanhojen lääkkkeitä palautetaan apteekkeihin ja keräyspisteisiin aiempaa runsaammin. Viemäriin tai roskiin lääkkeitä ei kannatakaan heittää.

Soittolista. Vuoden soitetun kappale on ”Epäröimättä hetkeäkään” Elastisen ja Jenni Vartiaisen esittämänä. Toiseksi tuli Rita Behmin esittämä ”Hei rakas”. Ei ole paljon sanat vuosien varrella muuttuneet iskelmissä.

Laskut

Lihatilat. Lihatilojen kannattavuus on kriisissä. MTK:n lihavaliokunta vaatii taloudellista vastuuta koko elintarvikeketjuun, sillä tuotantopanosten hinnat nousevat. Ravintoketjuahan tässä onkin jo pidemmän aikaa pyritty muuttamaan.

Rakentaminen. Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet antavat rakentamisen laadulle arvosanan 7,5, selviää Kiinteistöliiton kyselystä. Pääkaupunkiseudulla arvosana on muuta maata heikompi. Onhan tuota välillä epäiltykin. Kyllä sata vuotta sitten osattiin paremmin.

Verkkokauppa. Verkossa myydään nyt hieman vähemmän, mutta reippaasti isomalla rahalla, kertoo verkkokauppaindeksi. Verkkokauppaan on käytetty 15 prosenttia enemmän rahaa viime vuoteen verrattuna. Perjantaitoimituksessa onkin ihmetelty mihin ne rahat aina häviävät.

Konttorityö. Etätyön suosio senkun jatkaa kasvuaan. Työelämässä olevista 74 haluaisi tehdä etätöitä. Kohta on siis konttoreita kaupan. Liikehuoneistothan ovatkin jo tyhjentyneet.