SYÖTE: Sir David At­ten­bo­rough kuvasi Pu­das­jär­vel­lä sar­jaan­sa – BBC:n sar­jas­sa ollaan ainakin Syöt­teel­lä ja Kuu­sa­mon Kun­ti­vaa­ras­sa: "Ei täl­lai­sen nä­ky­vyy­den os­ta­mi­seen rahat riitä"

URHEILU: Ku­ren­poi­kien edus­tus­jouk­kueel­le jälleen hieno voitto Miesten Fut­sal-Kak­ko­ses­sa

Nousut ja laskut: "Suo­ma­lai­set viet­tä­vät joulua pe­rin­tei­sin ruo­ka­me­noin, mutta pöy­däs­sä on yhä useam­man val­mis­ruoat"

Nousut

Valmisruoka. Suomalaiset viettävät joulua perinteisin ruokamenoin, mutta pöydässä on yhä useamman valmisruoat. Erityisesti valmiit joululaatikot ovat yleistyneet viime aikoina. Samoin valmiit kypsät kinkut ja kinkkusiivut , kertoo S-ryhmä.

Verkkokauppa. Joululahjat ostetaan yhä useamman verkosta nettikaupoista. Viime viikon torstaina ja perjantaina Posti toimitti jo yli 100 000 enemmän paketteja tilaajille. Kaikkiaan nettiostospaketteja toimitettiin viikon aikana reilut 1,5 miljoonaa.

Iäkkäät netittäjät. Päivittäin tai lähes päivittäin nettiä käyttäneiden osuus 75-89 -vuotiaiden keskuudessa on noussut 42 prosenttiin. Eniten netin käyttö on kasvanut 65-75 -vuotiaiden ikäryhmässä, kertoo Tilastokeskus.

Ympäristölupien käsittely. Ympäristölupien käsittelyajat ovat pitkiä, tiedetään. Nyt Suomen ympäristökeskus on myös selvittänyt syyn. Syynä oli puutteet hakemuksissa ja viranomaisten työn kuormittuminen. Eipä olisi arvannut.

Laskut

Verkkopalvelut. Paketteja netistä tilataan, mutta palveluita ei. Verkon kautta myytävien palveluiden kysyntä on hiipunut, laskee Tilastokeskus.

Juomahävikki. Alko kamppailee juomahävikin kanssa. Hävikki on ollut 0,3 prosenttia myydyistä litroista eli noin 300 000 litraa 92,7 miljoonan litran kokonaismyynnistä. Nyt asialle laitetaan stoppi. Hävikkijuomista valmistetaan jatkossa biokaasua ja hävikkimarmeladia. Myyntiin tulee myös vaurioituneita pakkauksia, joiden sisältö on kuitenkin kunnossa. Tuskin kuitenkaan alennusmyyntejä on luvassa.

Rahan lahjoitus. Lähes 90 prosenttia kansasta arvostaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen työtä, mutta harva kuitenkaan lahjoittaisi niille rahaa, kyseli Kantar TNS -tutkimuslaitos.

Eläkkeet. Pohjois-Pohjanmaalla joka neljäs tietää suurin piirtein tulevan eläkkeensä määrän, tutki Keva. Määrä on pienempi kuin maassa keskimäärin.

Nielu. Ilmatieteen laitos tiedottaa arktisen alueen muuttuneen joidenkin ilmansaasteiden osalta nielusta päästölähteeksi. Syynä on jään sulaminen, jolloin siihen sitoutuneet aineet pääsevät uudelleen ilmaan.