LIIKENNE: Lop­pu­vuo­si on po­ro­ko­la­rei­den syn­kin­tä aikaa – Am­mat­tiau­toi­li­ja: "Kai­kil­la po­roil­la pitäisi olla hei­jas­tin. Olen vält­tä­nyt kym­me­niä ko­la­rei­ta, kun olen ha­vain­nut hei­jas­tin­po­ron"

OSAO: Am­mat­ti­opis­toa ollaan muut­ta­mas­sa Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­ta­lol­le – Toi­veis­sa on, että opis­ke­li­jat ja kau­pun­gin johto oli­si­vat saman katon alla jo ensi syksynä

Talousarvio: Bud­jet­ti­esi­tys läpi kau­pun­gin­hal­li­tuk­ses­sa: Pu­das­jär­vel­le tehdään yli kaksi mil­joo­naa euroa yli­jää­mäis­tä ta­lou­sar­vio­ta, mutta liik­ku­ma­va­raa ei silti ole

Nousut ja laskut: Pu­das­jär­vel­lä on avoinna run­saas­ti työ­paik­ko­ja – ­Ja­nak­ka­las­sa on fa­saa­neis­sa todettu lin­tuinf­luens­saa, eikä siinä vielä kaikki

Pudasjärvi

NousuSSA

Töitä tarjolla. Pudasjärvellä on työpaikkoja runsain mitoin avoinna. Erityisesti nuorille on tarjolla Mystery shoppaajan paikkoja. Tehtävänä on asioida liikkeissä, joissa myydään ikävalvonnan piiriin liittyviä tuotteita kuten pelejä ja alkoholeja. Siitä siis saisi nyt palkkaakin.

Kielitaito. Kansanedustaja Pekka Aittakumpu on huolissaan suomen kielestä kun englanti ujuttautuu kaikkialle. Tai pitäisikö sanoa huono englanti. No worries, Finnish language will be preserved.

Lähimatkailu. Visit Finland (huomaa kieliasu) uskoo naapurimaiden matkailun palautuvan koronan jälkeen ensimmäisenä ennalleen. Matkanjärjestäjät etsivät kohteita, jonne on helppoa ja turvallista matkustaa. Olisiko Pudasjärvi sopiva?

Joulukauppa. Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindeksi lupaa hyvää joulukaupalle. Toisin sanoen kansa ostaa taas tarpeetonta tavaraa.

Lahjakkaat. Taiteen ja taidekasvatuksen pariin hakeutuu ja aktiivisesti valitaan ihmisiä, joilla on parhaat edellytykset menestyä taiteessa, kerrotaan Arts­Equal -tutkimushankkeessa. Ei olisi tullut tuota ajatelleeksikaan.

LaskuSSA

Flunssa. Janakkalassa on fasaaneissa todettu lintuinfluenssaa. Eikä siinä vielä kaikki. Samaa tautia on havaittu myös ketuissa. Voi näitä tautisia aikoja.

Korvapuusti. Muistiko kukaan. Maanantaina oli korvapuustipäivä. Kanelilla maustetun vehnäleivonnaisen historia ulottuu Suomessa 1850-luvun alkuun. Korvapuustipäivää on kuitenkin vietetty vasta vuodesta 2006 ja arvatkaa mistä se tuli. Ruotsista tietysti.

Kirjat, viini ja ruoka. Turussa vietettiin yhtä aikaa ja samoissa tiloissa sekä Kirjamessuja ja Ruoka- ja viinimessuja. Kyllä se vanhastaan tiedetäänkin miten hyvät kirjat syntyvät.

Karttapalvelu. Nyt on kehitetty Huono-osaisuus Suomessa karttapalvelu. Se mahdollistaa maakuntien, seutukuntien ja kuntien vertailun. Aivan niin kuin ei omaa asemaamme olisi jo tiedetty.

Julkilausuma. Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut maaseutupoliittisen julkilausuman 2.0. No sillähän se hyvä hillasato sitten varmistuukin.