Pääkirjoitus

Mu­ka­vas­ti EU:sta

Oliko se brittien brexitin aikaan, kun joku komission puhemies valitteli, että julkisuuteen pääsee EU:sta vain ne ikävät asiat. Kehotteli päälle puhumaan niistä mukavista. Mielellään niin tekisi, mutta pudasjärveläisestä näkövinkkelistä ei tähän hätään tule yhtään mieleen.

Viimeisin ikävä uutinen tulee Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan suunnalta. Sen mukaan Suomen metsät eivät niele kasvihuonekaasuja vaan ovat päästölähde.

Hakattujen metsien Euroopan nihkeä asenne kovassa kasvussa olevaa kanallisvarantoamme kohtaan on jo saanut karkotettua maasta ensimmäiset biotalouteen uskovat kiinalaiset. 200 miljoonan investoinnit raukesivat Savonlinnassa.

Miten käynee parille muulle Pohjois-Suomeen suunnitellulle vastaavalle hankkeelle? Ne ovat myös Pudasjärven kannalta elintärkeitä, sillä me elämme metsästä.

Aikaisempi isku päin naamaa oli EU:n säätämä energiatehokkuusdirektiivi, jonka mukaan uusien pientalojen tulee jatkossa olla lähes nollaenergiataloja. Suomen hirsipääkaupungille on vuoden 2020 jälkeen tiedossa ongelmia jos tässäkään asiassa ei järki voita.

Metsäsektorin lisäksi takkiin on viimeaikoina tullut maataloudessa. EU-byrokratia estää järkevän lammastalouden ja EU-pakotteet ovat vieneet leivän maitotilallisen pöydästä. Kerro siinä sitten mukavia uutisia EU-autuudesta.

Elinkeinoministeriössä ei uskota, että ympäristövaliokunnan kanta metsiemme hiilipäästöistä menee syksyllä läpi EU-parlamentissa.

Varmuuden vuoksi varaudutaan vaikka ostamaan metsäoikeuksia niiltä, jotka ovat jo metsänsä hakanneet. Aivan mainiota pelisilmää ja elinkeinopolitiikkaa! Tämän verran suomalaisten pitää aina olla rähmällään.