Mollin ja Kumman ta­ri­nas­sa poh­dit­ta­vaa lap­sil­le ja ai­kui­sil­le – las­ten­teat­te­ri Kur­nut­ta­va sam­mak­ko vie­rai­li Pu­das­jär­vel­lä

Antton Kainulainen ja Thomas Dellinger ovat näyttelijät Mollin ja Kumman takana. Kahdessa esityksessä Kurnuttavan sammakon näytelmää seurasi yhteensä kolmisensataa alaluokkalaista. Jimi Puolakanaho, Emmi Kiminki, Taika Kukka ja Emma Vaattovaara saivat koululta mukaansa matkaeväät, joiden kimppuun pääsivät kotimatkalla. Kahdessa esityksessä Kurnuttavan sammakon näytelmää seurasi yhteensä kolmisensataa alaluokkalaista.
Antton Kainulainen ja Thomas Dellinger ovat näyttelijät Mollin ja Kumman takana.
Antton Kainulainen ja Thomas Dellinger ovat näyttelijät Mollin ja Kumman takana.
Kuva: Toivo Kiminki

Turkulainen kiertävä lastenteatteri Kurnuttava sammakko sai viime viikolla innostuneen vastaanoton Pudasjärven koulujen alaluokkalaisilta. Syötteen koulun ykkösluokkalainen Jimi Puolakanaho kehui esitystä hauskaksi eikä yhtään pelottavaksi.

Hän vakuutti, ettei olisi pelännyt jättiläistä, vaikka sen jälki oli valtavan suuri. Hauska ja välillä naurattavakin oli näytelmä myös saman koulun Emma Vaattovaaran, Taika Kukan ja Emmi Kimingin mielestä.

He näkivät esityksessä myös ystävyyttä ja vakuuttivat olevansa aivan parhaita ystäviä keskenään ja myös Jimin kanssa. Siitä Syötteen koululaiset olivat eri mieltä, oliko esityksessä käynti mukavampi kuin normaali koulupäivä olisi ollut.

Näytelmä Molli ja Kumma liittyi päättymässä olevan Kivapuhe-hankkeen teemoihin, siinä kun käsiteltiin ystävyyttä, erilaisuutta, kateuttakin.

Turkulaiset Antton Kainulainen ja Thomas Dellinger olivat vajaan kuukauden Kurnuttavan sammakon ohjelmistossa olleen Mollin ja Kumman kanssa kiertueella pohjoisessa.

Pudasjärvellä teatteri vieraili ensimmäistä kertaa. Miehet pistäytyivät Kittilästä, josta aikoivat edelleen muissa Lapin pitäjissä esityksiä jatkaa.

Vaikka esityksiä kiertueen varrella tulee paljon, on niistä jokainen omanlaisensa. Lapset, heillehän näytelmä on suunnattu, reagoivat sen tapahtumiin hyvin eri tavoin.

Ainakin Pudasjärven sivukylien oppilaat näyttivät näyttelijöiden näkökulmasta rauhalliselta, mutta silti esityksen vaiheisiin tarkasti reagoivilta. Jossain tulee lapsilta hyvinkin äänekkäitä kommentteja, joissa he ovat esimerkiksi huomauttaneet toisilleen ettei tuo ollut mikään naurun paikka.

– Meille on tärkeää, että saamme yleisön ja esittäjien välisen eron pois ja pääsemme reagoimaan lapsilta tuleviin kommentteihin.

– Meillä on halu käsitellä esityksissä kasvatuksellisia aiheita, huumoria ja hauskanpitoa pitää olla mukana ja näkökulma pitää olla lasten. Toki esityksen teemoissa on pohdittavaa aikuisillekin, Delliger ja Kainulainen kertoivat.