SYÖTE: Sir David At­ten­bo­rough kuvasi Pu­das­jär­vel­lä sar­jaan­sa – BBC:n sar­jas­sa ollaan ainakin Syöt­teel­lä ja Kuu­sa­mon Kun­ti­vaa­ras­sa: "Ei täl­lai­sen nä­ky­vyy­den os­ta­mi­seen rahat riitä"

URHEILU: Ku­ren­poi­kien edus­tus­jouk­kueel­le jälleen hieno voitto Miesten Fut­sal-Kak­ko­ses­sa

Mökkejä uhkaa kas­tu­mi­nen ja Län­si­ran­nan­tie­tä lii­ken­ne­kat­ko – Ii­joen tul­va­huip­pu edessä vii­kon­lop­pu­na, mutta Syöt­teel­lä vielä hiih­del­lään

Syötteen kansallispuistossa Näätiojan latvoilla sunnuntaina hiihdellyt Timo Vähäkuopus joutui etsimään sopivaa ylityspaikkaa. Lunta oli vielä reilusti. Pudasjärven lentokentän sääasemalla ei ole enää lunta mitata asti.
Syötteen kansallispuistossa Näätiojan latvoilla sunnuntaina hiihdellyt Timo Vähäkuopus joutui etsimään sopivaa ylityspaikkaa. Lunta oli vielä reilusti.
Syötteen kansallispuistossa Näätiojan latvoilla sunnuntaina hiihdellyt Timo Vähäkuopus joutui etsimään sopivaa ylityspaikkaa. Lunta oli vielä reilusti.
Kuva: Toivo Kiminki

Tuoreimpien vesistöennusteiden mukaan Iijoen tulvahuippu koittaa lopulta viikonloppuna. Siitä näyttäisi olevan tulossa korkeudeltaan noin joka kolmas vuosi toistuva.

Uhkana on Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan Länsirannatien katkeaminen Jongulla. Jongunjärven vedenkorkeus oli eilen 120 metriä. Ennusteen mukaan se nousisi vielä noin 70 senttiä.

Tuulisalmessa vesi liplatteli eilen tasossa 109,10 metriä. Kun se ennusteessa nousisi vielä metrin verran, ovat alavimpien paikkojen mökit ja piharakennukset vaarassa kastua.

Ely-keskuksesta muistutetaan, että varsinkaan tulviva joki ei ole lasten leikkipaikaksi lainkaan sopiva. Vähäinenkin veden virtaus tien yli voi olla vaarallinen ja kaataa kulkijan, varoitetaan.

Viime päivien säissä lumi on huvennut niin, että Pudasjärven sääasemalla mittari meni nollille sunnuntaina. Sarajärven sääaseman mittatikun luota lumi katosi eilen, Jaurakkajärven asemalta perjantaina.

Syötteen epäviralliset mittarit näyttivät vielä maanantaina noin 70-senttistä kinosta.