VAALIKONE: Vastaa Ii­jo­ki­seu­dun vaa­li­ko­neen ky­sy­myk­siin ja katso kuka voisi olla eh­dok­kaa­si

ALUEVAALIT: En­nak­ko­ää­nes­tys päättyi – ­Pu­das­jär­vel­lä vai­sum­paa, Tai­val­kos­kel­la ak­tii­vi­sem­paa kuin maa­kun­nas­sa kes­ki­mää­rin

VESI- JA VIEMÄRI: Kas­vo­mas­kit ai­heut­ti­vat tu­kok­sen vie­mä­ri­ver­kos­tos­sa – pieni hai­rah­dus saattaa ai­heut­taa isot kulut ja lopulta se näkyy veden hin­nas­sa

Tilaajaetu: Ilmoita vauvasi mak­sut­ta mukaan Ii­jo­ki­seu­dun Vauvat 2021 -koos­tee­seen tästä!

Tilaajille

Miksi au­rin­gon nousu- ja las­kua­jat vaih­te­le­vat eri läh­teis­sä? – tie­dois­sa voi olla jopa kym­me­nien mi­nuut­tien erot

Virallisten määritysten mukaisesti aurinko katsotaan nousseeksi, kun sen yläreuna tulee horisontin yläpuolelle. Arkistokuva.
Virallisten määritysten mukaisesti aurinko katsotaan nousseeksi, kun sen yläreuna tulee horisontin yläpuolelle. Arkistokuva.
Kuva: Pekka Aho

Talvi on pian loppusuoralla, ja valoisa aika lisääntyy päivä päivältä. Tarkasti auringon nousu- ja laskutietoja seuraavat ovat saattaneet huomata, että tiedoissa on eri lähteiden välillä eroa.

Miksi auringon nousu- ja laskuajat vaihtelevat eri lähteissä, Helsingin yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen?

– Auringon nousu- ja laskuaika määritellään matemaattisella kaavalla, jonka tulokset voivat poiketa toisistaan hieman eri syiden takia. Yksi vaikuttava tekijä on se, minkä paikan koordinaatteja laskelmassa käytetään, sillä kullekin paikkakunnalle ilmoitetut ajat on laskettu yhdelle määrätylle pisteelle. Jos paikkakunta on iso, niin sen sisällä voi olla eroja. Esimerkiksi jos toinen laskee Utsjoen arvon Nuorgamin mukaan ja toinen Utsjoen kirkonkylän mukaan, niin siinä on jo 40 kilometrin ero pohjois-eteläsuunnassa.