Itsenäisyyspäivä: Suomi 105 vuotta – Katso ku­va­koos­te it­se­näi­syys­päi­vän juh­lin­nas­ta Pu­das­jär­vel­lä

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Markku Rii­hi­ahon ko­lum­ni: Viisaus ha­ku­ses­sa – "Vii­sau­den toi­vos­sa odotin ensin tei­ni-ikää, täy­si­käi­syyt­tä, sitten kes­ki-ikää ja viimein elä­kei­kää. Var­si­nais­ta vii­sas­ten kiveä ei löy­ty­nyt"

Pudasjärvi

-
Kolumni

Lapsena ihmettelin aikuisempien viisautta. Heillä oli vastaukset ja tietotaito kaikkiin asioihin. Viisauden toivossa odotin ensin teini-ikää, täysikäisyyttä, sitten keski-ikää ja viimein eläkeikää. Varsinaista viisasten kiveä ei löytynyt. Ikääntymisen myötä joihinkin kysymyksiin löytyi vastaus, mutta vastaukset poikivat tusinoittain lisäkysymyksiä, joten viisastumisen laita on vähän niin ja näin.

Niinpä seurasin viisaaksi ja neuvokkaaksi mainittujen ihmisten touhuja. Heitä, jotka tiesivät kaikesta kaiken löytyi, mutta heidän vii­sauttaan vieroksuin. Onneksi on ihmisiä, joilla on viisautta ikään kuin luonnostaan, työn tai iän myötä tullutta. Viisaus on myös taitoa myöntää tietämättömyytensä.

Telakalla tapasin minua vanhemman Joken. Hän oli sähköasennusosaston luottamusmies ja minusta tuli hänen varamiehensä. Meistä tuli työpari, niin töissä kuin palavereissakin, ja kerta toisensa jälkeen riitaannuimme erään työnjohtajan kanssa. Lopulta päätimme kertakaikkiaan lopettaa riitelyn työnjohtajan kanssa. Varsin pian totesimme, että päätöksemme ei ollut pitävä.

Kerran telakan YT-palaverin jälkeisessä vapaamuotoisessa illanvietossa eräs telakan johtajista tuli juttusillemme, ja kertoi kuulleensa työnjohtajan ja meidän välisistä kahnauksista. Epätietoisina myönsimme asian. Ratkaisuksi johtaja ehdotti, että työnjohtaja siirrettäisiin muihin hommiin. Yllätyin ja riemuitsin äänettömästi, mutta enemmän yllätyin Joken vastauksesta. Aikansa mietittyään hän totesi: ”Ei vaihdeta miestä. Tulee uusi mies ja sitten me riidellään sen kanssa. Nykyisen kanssa ollaan jo vähän tuttuja. ” Jokella oli viisauden lahjoja.

Vuosien myötä viisauden murusia kertyi, mutta kunnollista tajunnan räjäyttävää oivallusta ei tullut. Olin jo puolessa välissä viidettäkymmentä, kun kyläilin kesälomalla kaverini luona Keski-Suomessa. Meillä oli jokunen päivä aikaa kaikenlaiseen touhuun, koska hänen vaimonsa oli lasten kanssa vuotuisella kaveritapaamisella.

Aamupäivisin kalastimme läheisestä järvestä ruokakalat, loppupäivä meni perkauksessa, ruuanlaitossa, – ja pohdinnoissa. Viisauden olemuksesta pääsimme yksimielisyyteen siitä, että maailmankaikkeuden alkuräjähdyksessä viisaus on pirstaloitunut, eikä sitä saa enää yhtenäiseksi.

Senkin totesimme, että aina ei ole valtioiden korkeissa viroissa, tai johdossa läheskään viisaimmat ihmiset. Älykkäitä he varmastikin useimmiten ovat, mutta itsekkyyttä ja vallanhimoa on usein enemmän kuin viisautta.

Pitkälle yöhön edennyt palaverimme sai kaverini puuskahtamaan, ettei koskaan ole ollut niin viisas ja kaikkitietävä kuin kaksikymppisenä. Sen jälkeen on aina mennyt huonommin. Hörähtelimme, ja lisäsin apeutta vanhalla sananlaskulla: Ei köyhyys ole ilo vaikka naurattaa. Ajatuksissamme ei ollut kuitenkaan taloudellinen vauraus.

Seuraavan iltapäivänä totesimme, ettemme olleet edes kaukaa viisaita. Olimme unohtaneet kaverin perheen paluupäivän, ja meille oli kertynyt kierrätykseen vietävää tölkki- ja lasitavaraa. Luimistellen keräsimme tyhjiä viisauden lähteitä muovikasseihin, ja vaikenimme viisaasti suurista oivalluksistamme. Seurauksiakin tällä unohtamisella oli, palaverimme loppuivat pitkäksi aikaa. No, elinkautinenkin on Suomessa keskimäärin neljätoista vuotta ja neljä kuukautta…

Vaikka totesimmekin viisauden pirstaloituneeksi, etsintä jatkuu. Lohdutuksena on, että Lapin kultakin löytyy enimmäkseen hiekkana, tai pieninä hippusina, ja työläältä sekin homma on TV:ssä näyttänyt. Silti tulee aina uusia emäkallion etsijöitä, ja vakiona on joukossa muutama elinkautinen…